Κλινικη δερματολογια - αφριδισιολογια

Ξανθελάσματα

ΞΑΝΘΕΛΑΣΜΑΤΑ

Πρόκειται για λιπώδεις πλάκες ή κηλίδες σαφώς ή ασαφώς περιγεγραμμένες κίτρινες ή πορτοκαλόχροες που εντοπίζονται στα βλέφαρα( συνηθέστερα κοντά στη μύτη). Είναι πιο συνηθισμένα στις ηλικίες 40-60 ετών (και κυρίως στις γυναίκες), μπορούν όμως να εκδηλωθούν ακόμα και σε εφήβους ή σε πιο ηλικιωμένους.  

 

Περίπου στο ήμισυ των ασθενών τα ξανθελάσματα σχετίζονται με υπερλιπιδαιμία. Στους ασθενείς λοιπόν που τα εμφανίζουν είναι απαραίτητος ο εργαστηριακός έλεγχος και κυρίως έλεγχος χοληστερόλης και λιπιδίων.

Ξανθελάσματα

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Τα ξανθελάσματα  εμφανίζονται ως  κίτρινες ή με πορτοκαλί χροιά κηλίδες ή επίπεδες πλάκες κάτω από την επιφάνεια του δέρματος,  το μέγεθος των οποίων κυμαίνεται από 2-30 χιλιοστά. Εμφανίζονται στα βλέφαρα (πάνω και κάτω) κοντά στον έσω κανθό (δηλαδή κοντά στη μύτη) . Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα πχ κνησμό ή πόνο. Τις περισσότερες φορές έχουν την τάση ενοποίησης και πολλαπλασιασμού.  Όταν εμφανιστούν δεν υποχωρούν από μόνα τους, γίνονται δηλαδή μόνιμες βλάβες και αυξάνουν σε μέγεθος. Πρόκειται για ασυμπτωματικές βλάβες και η αφαίρεσή τους γίνεται για λόγους αισθητικούς και σπανίως για λειτουργικούς.

 

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Η εμφάνιση ξανθελάσματος συχνά συνοδεύεται από υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα (υπερλιπιδαιμία).  Ακόμα συχνότερα εμφανίζονται σε άτομα με οικογενή υπερχοληστεριναιμία.

Κάπνισμα

Παχυσαρκία

Διαβήτης

Αρτηριακή υπέρταση

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση, ενώ συστήνεται πάντα έλεγχος χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων.

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Επειδή τα ξανθελάσματα δεν υποχωρούν με τοπική αγωγή, οι συνηθέστερες μέθοδοι για την αντιμετώπισή τους είναι :

CO2 laser

Κρυοχειρουργική (ψύξη με υγρό άζωτο)

Χρήση τριχλωροξικού οξέως

Χειρουργική εκτομή και συρραφή

Περίπου στο 40% των περιπτώσεων τα ξανθελάσματα υποτροπιάζουν μετά τη θεραπεία.