Κλινικη δερματολογια - αφριδισιολογια

Βιοψίες δέρματος

ΒΙΟΨΙΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Η εκτέλεση βιοψιών δέρματος είναι μία από τις σημαντικότερες κλινικές πράξεις της Δερματολογίας. Εφαρμόζεται

 

για διαφοροδιαγνωστικούς λόγους δηλαδή στις περιπτώσεις εκείνες που η εικόνα ενός δερματικού εξανθήματος παραπέμπει  σε πολλές διαφορετικές παθήσεις,

 

για επιβεβαίωση μίας τεθείσας διάγνωσης

 

για τον καθορισμό του βαθμού κακοήθειας και το στάδιο ενός δερματικού όγκου.

 

για την παρακολούθηση της πορείας συγκεκριμένων δερματολογικών νοσημάτων.

 

Στη βιοψία δέρματος συνεργάζονται δύο ειδικότητες: ο δερματολόγος και ο παθολογοανατόμος.

viopsia dermatos

ΕΙΔΗ ΒΙΟΨΙΑΣ

Κατ’εφαπτομένη βιοψία(shave) που είναι κατάλληλη κυρίως για έμμισχες, εξωφυτικές ή άλλες επιφανειακές βλάβες του δέρματος.

Punch βιοψία γίνεται λήψη κυλινδρικού τεμαχιδίου δέρματος με ειδικό εργαλείο. Το σημείο λήψης, η διάμετρος του τεμαχιδίου  και το βάθος της βιοψίας μπορεί να ποικίλουν.

Ατρακτοειδής βιοψία είναι η κοινή χειρουργική αφαίρεση μιας βλάβης και στη συνέχεια συρραφή του τραύματος.

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΒΙΟΨΙΑΣ

 Πριν από τη λήψη βιοψίας λαμβάνεται λεπτομερές ιστορικό για τυχόν ύπαρξη χρόνιων νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων και πιθανές αλλεργίες στην τοπική αναισθησία προκειμένου να ληφθούν οι δέουσες προφυλάξεις.  Στη συνέχεια γίνεται τοπική έγχυση αναισθητικού στο σημείο λήψης της βιοψίας. Ακολουθεί η αφαίρεση του τεμαχιδίου δέρματος και η συρραφή των χειλέων του τραύματος. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από μερικές ημέρες ανάλογα με την περιοχή του σώματος στο οποίο έγινε η βιοψία. Μέχρι την αφαίρεση των ραμμάτων συστήνεται η τοπική χρήση αντισηπτικού  και αντιβιοτικής κρέμας. Μετά την αφαίρεση των ραμμάτων προτείνεται η χρήση αναπλαστικής κρέμας. Το τεμαχίδιο  δέρματος αποστέλλεται στον παθολογοανατόμο για ιστολογική εξέταση, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί πιο εξειδικευμένος έλεγχος όπως ανοσοφθορισμός ή ανοσοϊστοχημεία.

 

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Γενικά η βιοψία δέρματος είναι μια ασφαλής και γρήγορη εξέταση που δεν παρουσιάζει επιπλοκές. Καταστάσεις όπως μικροβιακή επιμόλυνση, σπάσιμο των ραμμάτων ή κακή επούλωση του τραύματος συνήθως αποφεύγονται αν ακολουθηθούν σωστά οι οδηγίες που έχουν δοθεί.