Αισθητικη δερματολογια

Θεραπεία με νευροτοξίνη

Είναι η πιο δημοφιλής και αποτελεσματική θεραπεία αντιγήρανσης και αντιμετώπισης των ρυτίδων έκφρασης. Οι καθημερινές εκφράσεις του προσώπου έχουν σαν αποτέλεσμα την σταδιακή εμφάνιση ρυτίδων, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου γίνονται στατικές, προσδίδοντας μία μόνιμα λυπημένη, κουρασμένη όψη και έκφραση. Η θεραπεία με νευροτοξίνη έχει ως αποτέλεσμα την χαλάρωση των ρυτίδων, αφού προκαλείται προσωρινή μείωση της κινητικότητας των μυών και οι ρυτίδες σβήνουν σταδιακά. Πρόκειται για μια ασφαλή, ανώδυνη θεραπεία η οποία προσφέρει τη δυνατότητα στον ασθενή να επιστρέψει άμεσα στις δραστηριότητές του.

 

Το υλικό που εγχύεται είναι μία πρωτεΐνη που παράγεται από το μικρόβιο Clostridium botulinum.

νευροτοξίνη

Σε ποιους απευθύνεται

Η θεραπεία με νευροτοξίνη απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες οι οποίοι επιθυμούν μια πιο νεανική και ξεκούραστη όψη. Πιο συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο αριθμός των ανδρών που εφαρμόζουν θεραπείες αντιγήρανσης. Η νευροτοξίνη είναι η ιδανική λύση για την αντιμετώπιση των ρυτίδων έκφρασης στους άντρες οι οποίες μπορεί να τους κάνουν να φαίνονται θυμωμένοι και κουρασμένοι, προσφέροντας πιο ξεκούραστη όψη, δίνοντας μια πιο νεανική εμφάνιση και τονώνοντας την αυτοπεποίθηση των αντρών

Αντίστοιχα στις γυναίκες η νευροτοξίνη είναι από τις πιο διάσημες θεραπείες η οποία είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους αντιγήρανσης μπορεί πραγματικά να αντιστρέψει τα σημάδια του χρόνου στην επιδερμίδα.

Υπάρχει κατάλληλη ηλικία

Οι ρυτίδες του προσώπου δημιουργούνται με διαφορετικό ρυθμό σε κάθε άτομο. Αυτό οφείλεται στο διαφορετικό τύπο δέρματος, στη διατροφή, στην έκθεση στον ήλιο, στην ύπαρξη χρόνιων νοσημάτων και τη λήψη φαρμάκων, στο κάπνισμα, στην κατανάλωση αλκοόλ και σε αρκετούς ακόμα παράγοντες. Έτσι λοιπόν κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη ηλικία στην οποία προτείνεται η εφαρμογή του. Άλλωστε, η μέθοδος εφαρμόζεται όχι μόνο για την αντιμετώπιση και εξάλειψη των ήδη εγκατεστημένων ρυτίδων, αλλά και σε νεαρά άτομα προληπτικά όταν κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες γραμμές έκφρασης. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις στόχος είναι η αποφυγή δημιουργίας και εγκατάστασης μόνιμων- στατικών ρυτίδων (Baby therapy).

Σημεία εφαρμογής

Συνήθως εφαρμόζεται για να αντιμετωπιστούν οι ρυτίδες του μετώπου, του μεσόφρυου, οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας), αυτές του άνω χείλους και της μύτης (bunny lines) καθώς και του λαιμού. Η συνεδρία διαρκεί περίπου 15-30 λεπτά και το αποτέλεσμα αρχίζει να γίνεται ορατό μετά από 2-3 ημέρες. Η πλήρης δράση αποκαλύπτεται σε 15 ημέρες οπότε και ο ασθενής επανεξετάζεται για τυχόν συμπληρωματική έγχυση ή διόρθωση. Η δράση του διαρκεί μέχρι 6 μήνες, διάστημα που μειώνεται στους 3-4 μήνες ανάλογα με το βάθος των ρυτίδων, την ηλικία του ασθενή και τον τύπο του δέρματος.

Οδηγίες μετά την εφαρμογή

Απαιτείται η αποφυγή κάμψης της κεφαλής και η κατάκλιση για 3-5 ώρες μετά την εφαρμογή.

 

Επίσης για τις επόμενες 3 ημέρες μετά την εφαρμογή συνιστάται η αποφυγή έντονης σωματικής άσκησης, η λήψη ασπιρίνης, η έκθεση σε αυξημένη θερμοκρασία, η χρήση ζεστού νερού και θερμού αέρα στην περιοχή στην περιοχή εφαρμογής, καθώς και η κατανάλωση αλκοόλ.

Παρενέργειες

Λόγω της εφαρμογής της θεραπείας με τη χρήση λεπτών ενέσεων υπάρχει η περίπτωση δημιουργίας μικρών εκχυμώσεων οι οποίες εξαφανίζονται λίγες μέρες μετά. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να υπάρχει και αίσθημα βάρους το οποίο υποχωρεί μετά από λίγες μέρες. Πιο σπάνιες παρενέργειες είναι η βλεφαρόπτωση και η διπλωπία. Όλες οι παρενέργειες είναι πλήρως αναστρέψιμες.

Συνδυασμός με άλλες θεραπείες

Μπορεί να συνδυαστεί με μεσοθεραπεία, υαλουρονικό οξύ, νήματα, peeling, καθαρισμό και δερμοαπόξεση.

Πότε αντενδείκνυται

Αντενδείκνυται σε όσους είναι αλλεργικοί στην βοτουλινική τοξίνη και σε όσους έχουν διαγνωσθεί με βαριά μυασθένεια. Επίσης είναι απαγορευτικό αν στο σημείο εφαρμογής υπάρχει φλεγμονή. Τέλος, καλό είναι να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

αντιμετωπιση υπεριδρωσιας

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΙΔΡΩΣΙΑΣ

Η χρήση της βοτουλινικής τοξίνης εκτός από θεραπεία αντιγήρανσης γίνεται και για την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας. Υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής σε όλα τα σημεία που μπορεί να εκδηλωθεί η πάθηση όπως οι μασχάλες, οι παλάμες, τα πέλματα κ.α

 

ΥΠΕΡΙΔΡΩΣΙΑ

Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται αυξημένη παραγωγή ιδρώτα. Εμφανίζεται εξίσου και στα δύο φύλα και πιο συχνά μετά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής. Η αυξημένη παραγωγή ιδρώτα δεν είναι μόνο ένα αισθητικό πρόβλημα, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να επηρεάζει αρνητικά τη ψυχολογία των ασθενών και να δυσκολεύει τις κοινωνικές και επαγγελματικές σχέσεις τους.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση της υπεριδρωσίας βασίζεται στη λήψη του ιστορικού του ασθενή και στον πλήρη εργαστηριακό έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για πρωτοπαθή ή δευτεροπαθή υπεριδρωσία. Η πρωτοπαθής (ιδιοπαθής) είναι συνήθως εστιακή δηλαδή εντοπισμένη σε συγκεκριμένα σημεία όπως πρόσωπο, μασχάλες, πέλματα. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις είναι κληρονομική, δηλαδή εμφανίζεται μεταξύ ατόμων της ίδιας οικογένειας. Η δευτεροπαθής υπεριδρωσία οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές πχ θυρεοειδοπάθειες ή σε μεταβολικά νοσήματα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η πιο σύγχρονη και ασφαλής θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας είναι η έγχυση βοτουλινικής τοξίνης. H συγκεκριμένη επιλογή έχει πλέον τα καλύτερα αποτελέσματα χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Πριν γίνει η εφαρμογή της τοξίνης γίνεται ένα ειδικό τεστ, το τεστ ιωδίου/αμύλου το οποίο χρωματίζει την περιοχή που υπερεκκρίνει ιδρώτα. Με αυτό τον τρόπο σχεδιάζονται τα σημεία και τα όρια της έγχυσης. Στη συνέχεια γίνεται η έγχυση της τοξίνης με λεπτές βελόνες στα σημεία που έχουν σχεδιαστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή νευροτοξίνης εμποδίζει την υπερβολική εφίδρωση κι όχι τη φυσιολογική παραγωγή ιδρώτα. Στη συνέχεια ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητές του.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Η διάρκεια της ενέσιμης θεραπείας είναι περίπου 15-20 λεπτά ενώ τα αποτελέσματα γίνονται αντιληπτά μέσα σε λίγες μέρες από την εφαρμογή. Η μείωση της υπεριδρωσίας διαρκεί περίπου έξι με οχτώ μήνες για τις παλάμες και τα πέλματα και σχεδόν ένα χρόνο για τις μασχάλες.

ΟΔΗΓΙΕΣ

Μετά την εφαρμογή των ενέσεων καλό είναι ο ασθενής να αποφεύγει τις υψηλές θερμοκρασίες πχ έκθεση στον ήλιο, σάουνα, ζεστό μπάνιο. Επίσης συστήνεται η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, η αποφυγή έντονης σωματική άσκησης, καθώς και ο ερεθισμός ή η τριβή της περιοχής.