Αισθητικη δερματολογια

Μεσοθεραπεία

ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πρόκειται για μια ευρέως διαδεδομένη θεραπεία, άκρως αποτελεσματική, κατά την οποία γίνεται έγχυση στο δέρμα μικρών ποσοτήτων ουσιών και παραγόντων όπως βιταμίνες, υαλουρονικό οξύ, αμινοξέα, πεπτίδια, οι οποίες συμβάλλουν στη βαθιά ενυδάτωση, σύσφιξη και αναζωογόνηση. Έχει ορατά αποτελέσματα στη μείωση των λεπτών ρυτίδων και στην πρόληψη εμφάνισης νέων γραμμών και ρυτίδων καθώς και στην αντιμετώπιση της χαλάρωσης του δέρματος. Πρόκειται για θεραπεία  η οποία ενδείκνυται τόσο για το πρόσωπο όσο και για το σώμα. Μπορεί να εφαρμοστεί σε νεαρές ηλικίες για πρόληψη των ρυτίδων, αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικίες για την αντιμετώπιση των σημείων χαλάρωσης και απώλειας της σφριγηλότητας. Χαρίζει ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα χωρίς να αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του ατόμου.

ακμή

ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ (ΛΑΙΜΟΥ-ΝΤΕΚΟΛΤΕ)

Διακρίνεται στην αυτόλογη και στην ετερόλογη μεσοθεραπεία.

 

ΑΥΤΟΛΟΓΗ ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ 

Το PRP προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Platelet Rich Plasma που στα ελληνικά σημαίνει Πλούσιο σε Αιμοπετάλια Πλάσμα. Είναι, δηλαδή, πλάσμα του αίματος που προέρχεται από τον ίδιο τον ασθενή, το οποίο μετά από  φυγοκέντρηση, επεξεργασία και εμπλουτισμό εγχύεται στο δέρμα του ασθενούς.

Πρόκειται για μια ευρύτατα διαδεδομένη θεραπεία λόγω των μακροχρόνιων αποτελεσμάτων της. Καθώς το υλικό προκύπτει από επεξεργασία του αίματος του ίδιου του ασθενούς είναι 100% συμβατό και ως εκ τούτου απόλυτα ασφαλές για τον ασθενή.

Οι ενδείξεις της Αυτόλογης ή PRP μεσοθεραπείας είναι:

 • ενυδάτωση – αναδόμηση του προσώπου μέσω διέγερσης των ινοβλαστών και παραγωγής κολλαγόνου.
 • Η πρόληψη της γήρανσης του δέρματος και η σύσφιξη των ιστών του προσώπου και του σώματος με αύξηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης
 • Η αναζωογόνηση της επιδερμίδας
 • Η καταπολέμηση των μαύρων κύκλων
 • Η βελτίωση της ποιότητας των τριχών σε ασθενείς με ανδρογενή αλωπεκία, αναζωογονώντας τα ατροφικά τριχοθυλάκια
 • Η βελτίωση των ουλών της ακμής και των ραγάδων σε συνδυασμό με fractional laser ή με θεραπείες microneedling

ΕΤΕΡΟΛΟΓΗ ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ 

Είναι μία θεραπεία που βασίζεται στις ιδιότητες των πεπτιδίων, των βιταμινών, των αμινοξέων και του υαλουρονικού οξέως, δηλαδή των δομικών συστατικών του δέρματος μας.

Ενδείξεις:

– Γήρανση του δέρματος και απώλεια σφριγηλότητας

– Πρόληψη εμφάνισης νέων ρυτίδων

– Πρόληψη και καταπολέμηση των πανάδων, των  κηλίδων και των δυσχρωμιών

– Φωτογήρανση- αφυδατωμένη επιδερμίδα

– Αποκατάσταση της ελαστικότητας και ενυδάτωσης του δέρματος.

ΤΡΟΠΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Η μεσοθεραπεία προσώπου (αυτόλογη ή ετερόλογη) μπορεί να εφαρμοστεί με τους εξής τρόπους:

 1. Ενέσιμη μεσοθεραπεία: Γίνεται έγχυση των ουσιών της μεσοθεραπείας με πολύ λεπτές βελόνες, αφού έχει προηγηθεί τοπική εφαρμογή αναισθητικής κρέμας.
 2. Μη ενέσιμη μεσοθεραπεία με ειδική συσκευή microneedling (Dermapen). Απλώνεται στην επιφάνεια της επιδερμίδας το διάλυμα μεσοθεραπείας και εισάγεται στο δέρμα μέσω των καναλιών που δημιουργούνται στην επιδερμίδα με τη διαδικασία microneedling. Mε τη συγκεκριμένη διαδικασία παράγεται επιπλέον  υαλουρονικό οξύ από τον οργανισμό λόγω των μικροτραυματισμών.

 

ΓΕΝΙΚΑ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ 

Ανάλογα με τα ευρήματα από την εξέταση του δέρματος διαμορφώνεται εξατομικευμένα το κατάλληλο πρωτόκολλο. Συνήθως απαιτείται ένας αριθμός 4-6 θεραπειών με μεσοδιαστήματα 15-20  ημερών προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια η συντήρηση του αποτελέσματος περιλαμβάνει επαναληπτικές συνεδρίες ανά 3 με 6 μήνες, ανάλογα με τις ξεχωριστές ανάγκες του κάθε ασθενή.

ΣΗΜΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ 

Η εφαρμογή της μεσοθεραπείας είναι κατάλληλη για το πρόσωπο, τον λαιμό, το ντεκολτέ. Τα αποτελέσματα είναι ορατά από την

πρώτη συνεδρία

Δεν προκαλεί παρενέργειες και δεν απαιτείται κάποια ειδική περιποίηση μετά την εφαρμογή της θεραπείας,

Μπορεί να εφαρμοστεί και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν αν συνδυαστεί και με άλλες θεραπείες όπως το νευροτοξίνη, υαλουρονικό οξύ, δερμοαπόξεση, fractional laser, peelings κά

ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΑΛΛΙΩΝ (ΤΡΙΧΩΤΟΥ)

Αποτελεί μία καινοτόμο και ασφαλή θεραπεία η οποία συνδράμει στην φυσική αναγέννηση της τρίχας και την αποκατάσταση της πυκνότητας των μαλλιών. Η μέθοδος απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες που παρουσιάζουν σταδιακή μείωση της πυκνότητας των μαλλιών τους  και αυξημένη τριχόπτωση. Βασίζεται στην εισαγωγή ουσιών με φαρμακευτική δράση στο τριχωτό της κεφαλής οι οποίες συμβάλλουν :

 • Στην αναζωογόνηση της τρίχας
 • Στη μείωση της τριχόπτωσης
 • Στην αύξηση της πυκνότητας των μαλλιών

Διακρίνεται στην αυτόλογη και στην ετερόλογη μεσοθεραπεία.

 

ΑΥΤΟΛΟΓΗ ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το PRP προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Platelet Rich Plasma που στα ελληνικά σημαίνει Πλούσιο σε Αιμοπετάλια Πλάσμα. Είναι, δηλαδή, πλάσμα του αίματος που προέρχεται από τον ίδιο τον ασθενή, το οποίο μετά από  φυγοκέντρηση, επεξεργασία και εμπλουτισμό εγχύεται στο δέρμα του ασθενούς. Πιο συγκεκριμένα τα στάδια της θεραπείας περιλαμβάνουν:

 • Λήψη μιας μικρής ποσότητας αίματος από τον ασθενή
 • Φυγοκέντρηση του αίματος  και απομόνωση των αιμοπεταλίων
 • Ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων και εμπλουτισμός τους με διάλυμα νουκλεοτιδίων και με προσθήκη ιόντων ασβεστίου
 • Έγχυση των ενισχυμένων αιμοπεταλίων  στις περιοχές του τριχωτού που υπάρχει μείωση της πυκνότητας των τριχών και αραίωση

Πρόκειται για μια ευρύτατα διαδεδομένη θεραπεία λόγω των μακροχρόνιων αποτελεσμάτων της. Καθώς το υλικό προκύπτει από επεξεργασία του αίματος του ίδιου του ασθενούς είναι 100% συμβατό και ως εκ τούτου απόλυτα ασφαλές για τον ασθενή.

ΕΤΕΡΟΛΟΓΗ ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στη μεσοθεραπεία μαλλιών εισάγονται ενεργά θρεπτικά συστατικά στο μεσόδερμα. Συγκεκριμένα, αναζωογονητικά συστατικά όπως βιταμίνες, αμινοξέα, ιχνοστοιχεία, μεταλλικά στοιχεία , νουκλεοτίδια  προωθούνται στο χόριο.  Το  αποτέλεσμα είναι  να διαμορφώνεται ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την αύξηση του πάχους των τριχών, την διακοπή της απώλειας των τριχών, την ενεργοποίηση των τριχικών θυλάκων και κατ΄επέκταση τη βελτίωση της συνολικής πυκνότητας των μαλλιών.

Επίσης μπορεί να γίνει και ενέσιμη θεραπεία με μινοξιδίλη.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

 • Με τη μεσοθεραπεία μαλλιών επιτυγχάνεται
 • η ενδυνάμωση της τρίχας και η αύξηση της διαμέτρου της
 • η μείωση της τριχόπτωσης
 • η πύκνωση των μαλλιών
 • η υγιής ανάπτυξη των τριχοθυλάκων
 • η βελτίωση της ροής του αίματος στο δέρμα της κεφαλής

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

Από τις πρώτες συνεδρίες γίνεται εμφανής η μείωση της τριχόπτωσης και η ενδυνάμωση της τριχοφυΐας μιας και η διαδερμική εισαγωγή των θρεπτικών συστατικών δρα άμεσα στο θύλακα της τρίχας. Ωστόσο συνιστώνται περισσότερες από μία εφαρμογές για βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων και μεγαλύτερη  διάρκειας της δράσης. Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των συνεδριών εξατομικεύεται, ενώ για καλύτερα αποτελέσματα συνδυάζεται με θεραπεία που ακολουθεί ο ασθενής στο σπίτι του.

ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ

Πρόκειται για την μέθοδο με την οποία γίνεται υποδόρια έγχυση φαρμακευτικών ουσιών και φυτικών συστατικών  σε επιλεγμένα σημεία του σώματος με αποτέλεσμα

 • την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας,
 • την τοπική λιποδιάλυση και
 • τη βελτίωση του περιγράμματος του σώματος.

Μέσω της ενέσιμης αυτής μεθόδου εγχύονται στο δέρμα ουσίες όπως φωσφατιδυλοχολίνη , καφείνη, οργανικό πυρίτιο, υαλουρονικό οξύ, δεοξυχολικό οξύ, l -καρνιτίνη κά

Πιο συγκεκριμένα για την καταπολέμηση του τοπικού πάχους χρησιμοποιούνται ουσίες που έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλουν στη μείωση του ανεπιθύμητου τοπικού πάχους όπως είναι η φωσφατιδυλοχολίνη, το δεοξυχολικό οξύ που διασπά τη μεμβράνη των λιποκυττάρων, η l –καρνιτίνη κά. Οι ουσίες αυτές προκαλούν τη συρρίκνωση των λιποκυττάρων, αποδεσμεύοντας τα λιπαρά οξέα τα οποία και αποβάλλονται, οπότε σταδιακά αποβάλλεται και το συσσωρευμένο ανεπιθύμητο λίπος.

Αντίστοιχα για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας χρησιμοποιούνται ουσίες όπως καφείνη, εκχύλισμα αγκινάρας, DMAE, καρνιτίνη σε διάφορους συνδυασμούς ανάλογα με το βαθμό και το στάδιο της κυτταρίτιδας. Στόχος είναι η λείανση της επιφάνειας του δέρματος και η εξάλειψη της όψης φλοιού πορτοκαλιού.

ΣΗΜΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Γλουτοί και μηροί

Κοιλιά

Γόνατα

Βραχίονες

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ

 • Μείωση της κυτταρίτιδας,
 • Μείωση του τοπικού πάχους,
 • Σμίλευση του περιγράμματος του σώματος και
 • Σύσφιξη του δέρματος και αντιμετώπιση της χαλάρωσης.
 • Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στην επιδερμίδα και αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης
 • Καλύτερη οξυγόνωση των ιστών της περιοχής
 • Βελτίωση της εικόνας και της υφής του δέρματος

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται είναι διαφορετικός για κάθε ασθενή . Εξαρτάται από την έκταση του προβλήματος, από την περιοχή του σώματος που θα γίνει η εφαρμογή καθώς και από τον πιθανό συνδυασμό με άλλες μεθόδους όπως πχ τις ραδιοσυχνότητες και το cavitation. Κατά μέσο όρο απαιτούνται συνήθως 6-8 συνεδρίες κάθε 15-20 ημέρες. Στη συνέχεια για συντήρηση του αποτελέσματος συνιστάται να γίνεται επανάληψη της διαδικασίας 1-2 φορές το χρόνο.

ΓΕΝΙΚΑ

Συνιστάται  να συνδυάζεται με σωστή διατροφή, αυξημένη κατανάλωση υγρών και τακτική σωματική άσκηση έτσι ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα. Για ακόμα πιο άμεσο και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα αλλά και διατήρηση του αποτελέσματος μπορεί να συνδυαστεί με cavitation και ραδιοσυχνότητες.