Αισθητικη δερματολογια

Peeling

PEELING

Τα χημικό peeling είναι μία τεχνική που χρησιμοποιείται χρόνια για την βελτίωση της εικόνας του δέρματος. Πρόκειται για χημικά διαλύματα τα οποία εφαρμόζονται και προκαλούν ελεγχόμενη απολέπιση της επιφάνειας του δέρματος. H απομάκρυνση των κατεστραμμένων και νεκρών κυττάρων οδηγεί στην αναγέννηση της επιδερμίδας, στο σχηματισμό νέου κολλαγόνου και ελαστίνης και στην αύξηση του όγκου του δέρματος. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια νέα στοιβάδα δέρματος πιο νεανική, λεία, καθαρή, λαμπερή με λιγότερες ρυτίδες και δυσχρωμίες.

 

Περιοχές εφαρμογής: συνήθως τα peeling εφαρμόζονται στην περιοχή του προσώπου αλλά μπορεί να εφαρμοστούν και στο λαιμό, στο ντεκολτέ, στη ραχιαία επιφάνεια των άκρων χειρών, στα αντιβράχια και στα πόδια.

 

Τύποι: ανάλογα με το βάθος του εγκαύματος που προκαλείται τα peeling διαχωρίζονται σε 3 κύριους τύπους: στα επιφανειακά, στα μέσου βάθους και στα βαθιά. Τα συχνότερα οξέα που χρησιμοποιούνται είναι το γλυκολικό, το σαλικυλικό, το γαλακτικό, το τριχλωροξεϊκό, το μανδελικό και το αζελαϊκό ή και συνδυασμοί των παραπάνω.

PEELING

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Φωτογήρανση διεγείρεται η δραστηριότητα των ινοβλαστών, αυξάνεται η σύνθεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης οδηγώντας τελικά στην αναγέννηση νέων ιστών. Βελτιώνεται η υφή και ο τόνος της επιδερμίδας, μειώνονται οι βλάβες από τον ήλιο και απομακρύνεται η εικόνα της πρόωρης γήρανσης.

 

Επιφανειακές, μέτριες ρυτίδες- λεπτές γραμμές. Αυξάνεται η ενυδάτωση , διεγείρεται η παραγωγή καινούριου κολλαγόνου και ενεργοποιείται ο σχηματισμός ελαστικών ινών με αποτέλεσμα την πραγματική αναμόρφωση του δέρματος. Οι λεπτές γραμμές και ρυτίδες εξαλείφονται σταδιακά και βελτιώνεται η ελαστικότητα και φωτεινότητα της επιδερμίδας.

 

Φλεγμονώδης-μη φλεγμονώδης και φαγεσωρική ακμή το σαλικυλικό οξύ(που κυρίως χρησιμοποιείται) με τις κερατολυτικές, βακτηριοστατικές, στυπτικές και μυκητοκτόνες ιδιότητες που έχει αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την ακμή, ενώ ο συνδυασμός του με το αζελαϊκό οξύ μειώνει την παραγωγή σμήγματος, εξουδετερώνει το προπιονοβακτήριο της ακμής και βελτιώνει τις δερματικές κηλίδες (σημάδια ακμής) με αποτέλεσμα ένα ομοιόμορφο και καθαρό δέρμα.

 

Ουλές ακμής η ελεγχόμενη καταστροφή των επιδερμικών στρωμάτων οδηγεί στην αναζωογόνηση του δέρματος, ενώ η διέγερση της παραγωγής νέου κολλαγόνου και ο σχηματισμός ελαστικών ινών έχουν σαν αποτέλεσμα η επιδερμίδα να αποκτά μια λεία και ομοιόμορφη υφή.

 

Μελαγχρωματικές διαταραχές-πανάδες τα peeling με λευκαντικές ιδιότητες λειτουργούν ως αναστολείς της τυροσινάσης και βοηθούν στη μείωση των δερματικών κηλίδων,των φακίδων,των πανάδων και της μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης ομαλοποιώντας τη χροιά της επιδερμίδας.

 

Λιπαρότητα-αυξημένη παραγωγή σμήγματος τα peeling με ισχυρή κερατολυτική και αντισμηγματορροϊκή δράση καθαρίζουν και απελευθερώνουν τους πόρους, μειώνουν την έκκριση λίπους και ομαλοποιούν την έκκριση σμήγματος βοηθώντας στην επανόρθωση του δέρματος με τάση λιπαρότητας.

 

Θαμπή επιδερμίδα η απολέπιση των νεκρών και κατεστραμμένων κυττάρων και η ελεγχόμενη καταστροφή των επιδερμικών στρωμάτων έχουν σαν αποτέλεσμα την αναζωογόνηση του δέρματος και την αύξηση της φωτεινότητα και της λάμψης

 

Σμηγματορροϊκές-ακτινικές υπερκερατώσεις ισχυρά peeling που προκαλούν απολέπιση χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση αυτών των βλαβών.

 

Τα αποτελέσματα μετά την εφαρμογή peeling είναι ορατά από την πρώτη κι όλας φορά μιας και επιτυγχάνεται σημαντική αποκατάσταση του δέρματος. Τα βέλτιστα αποτελέσματα όμως εμφανίζονται μετά από μια σειρά απολεπίσεων. Ανάλογα με τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν εφαρμόζεται και το αντίστοιχο πρωτόκολλο και προτείνεται ο ιδανικός αριθμός συνεδριών καθώς και τα μεσοδιαστήματα στα οποία πρέπει να επαναλαμβάνεται.