Κλινικη δερματολογια - αφριδισιολογια

Ακμή-ροδόχρους ακμή

ΑΚΜΗ

Είναι η πιο συνηθισμένη δερματική νόσος για την οποία επισκέπτεται κάποιος τον Δερματολόγο.  Συνήθως εμφανίζεται στην εφηβεία, τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρείται αυξημένη συχνότητα και στους ενήλικες, ιδιαίτερα δε σε ενήλικες γυναίκες (όψιμη ακμή).

 

Πρόκειται για  μία φλεγμονή των  τριχοσμηγματογόνων  θυλάκων που οδηγεί στα σπυράκια στο πρόσωπο, αλλά και στο στήθος και πλάτη.

 

Παρόλο που συνήθως δε σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα και επιπλοκές, μπορεί να έχει σημαντικές ψυχολογικές συνέπειες στους πάσχοντες.

ακμή

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

 

Η αιτιολογία της ακμής είναι πολυσύνθετη. Συμμετέχουν  παθοφυσιολογικοί παράγοντες οι οποίοι σε συνδυασμό με τη γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση ακμής επιδρούν στην εμφάνιση της νόσου.

 

Οι κυριότεροι παράγοντες είναι

 

Διαταραχή της κερατινοποίησης, η οποία οδηγεί σε απόφραξη του πόρου του σμηγματογόνου αδένα. Μέσω αυτών των πόρων το σμήγμα διοχετεύεται στην επιφάνεια του δέρματος. Όταν λοιπόν οι πόροι αυτοί φράσσουν εμφανίζονται στην επιφάνεια του δέρματος ανοιχτοί ή κλειστοί φαγέσωρες (μαύρα ή άσπρα στίγματα)

 

Αυξημένη παραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες , υπό την επίδραση ορμονών (ανδρογόνων) και συσσώρευση του σμήγματος μέσα στον τριχικό θύλακα

Υπερανάπτυξη βακτηριδίων, όπως του προπιονοβακτηριδίου της ακμής (Propionibacterium acnes), λόγω του πλούσιου σε λιπαρά περιβάλλοντος που δημιουργείται από την  υπερπαραγωγή σμήγματος.

 

Αύξηση τοπικής φλεγμονής λόγω απελευθέρωσης υδρολυτικών ενζύμων και στρατολόγησης φλεγμονωδών κυττάρων.

 

Γενετική προδιάθεση: Αρκετές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η βαρύτητα της ακμής σχετίζεται με κληρονομικά γονίδια. Σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών με ακμή και κυρίως ασθενείς με βαριά κυστική ακμή έχει διαπιστωθεί ότι ένας τουλάχιστον από τους γονείς τους είχε αντίστοιχης βαρύτητας ακμή.

Ακολουθεί συνέντευξη της ιατρού Δήμητρας Τασιούλα σχετικά με το θέμα:

Επιβαρυντικοί παράγοντες

 

  • Ορμονικές διαταραχές
  • Στρες
  • Ορισμένα φάρμακα πχ τοπικά και συστηματικά κορτικοστεροειδή, ορισμένα αντισυλληπτικά, λίθιο κά.
  • Φαγεσωρογόνα καλλυντικά(κρέμες, make up ,αντιηλιακά)
  • Ο τρόπος που χειρίζεται κάποιος τα σπυράκια(όταν δηλαδή ο ασθενής πειράζει τις βλάβες της ακμής)

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η ακμή αποτελεί χρόνιο εξάνθημα το οποίο εμφανίζεται σε περιοχές όπου οι σμηγματογόνοι αδένες παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα δηλ. στο πρόσωπο, στην πλάτη, στο στήθος και στους ώμους.

 

Οι βλάβες που εμφανίζονται διακρίνονται σε

 

  • μη φλεγμονώδεις βλάβες:

ανοικτοί φαγέσωρες δηλαδή μαύρα στίγματα μεγέθους κεφαλής καρφίτσας που περιέχουν σμήγμα. Το χρώμα τους οφείλεται στην οξείδωση του σμήγματος. Αποτελούν τις πρώτες βλάβες της ακμής.

κλειστοί φαγέσωρες δηλαδή λευκά στίγματα. Προκαλούνται από τη συσσώρευση σμήγματος, βακτηρίων, P.acnes,κερατίνης. Αυτές οι μικροκύστες μπορεί να ανοίξουν και να γίνουν ανοικτοί φαγέσωρες ή να καταστούν φλεγμονώδεις και να πάρουν τη μορφή βλατίδων και φλυκταινών.

 

  • Φλεγμονώδεις βλάβες:

βλατίδες:

φλεγμονώδη κόκκινα σπυράκια<5 mm που χαρακτηρίζονται από το μέγεθος και την ερυθρότητά τους. Είναι επώδυνα και θερμά στο άγγιγμα. Μπορεί να απορροφηθούν ή να εξελιχθούν σε φλύκταινες.

φλύκταινες φλεγμονώδη κίτρινα σπυράκια>5 mm με πυώδες περιεχόμενο. Μπορεί να αδειάζουν και να απορροφούνται, αλλά έχουν την τάση να επανεμφανίζονται.

Οζίδια και κύστεις: Μεγάλα στρογγυλά σπυράκια με φλεγμονή, εμφανή ή κάτω από το δέρμα. Μπορεί να εξελιχθούν σε απόστημα, να σπάσουν και να αφήσουν υπολειμματικά σημάδια και ουλές.

 

  • Ουλές: ατροφικές – υπερτροφικές
  • Μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση

ΤΥΠΟΙ ΑΚΜΗΣ

Ανάλογα με τον τύπο των βλαβών που επικρατούν στο δέρμα σε κάθε περίπτωση και ανάλογα με την ύπαρξη ή μη φλεγμονής καθορίζεται και ο κλινικός τύπος της ακμής. Οι συνηθέστεροι τύποι ακμής είναι

 

Φαγεσωρική ακμή χαρακτηρίζεται από τους φαγέσωρες. Αυτοί διακρίνονται στους ανοικτούς φαγέσωρες (μαύρα στίγματα) και στους κλειστούς (λευκά στίγματα). Η φαγεσωρική ακμή δεν ανήκει στους φλεγμονώδεις τύπους και δεν είναι τόσο ενοχλητική ή επώδυνη.

 

Βλατιδώδης/βλατιδοφλυκταινώδης ακμή χαρακτηρίζεται από μαύρα και λευκά στίγματα, φλεγμονή, ερυθρότητα, βλατίδες και φλύκταινες, δηλαδή σπυράκια που έχουν πύον και συνήθως είναι κόκκινα στη βάση τους.

 

Κυστική/ οζιδιοκυστική ακμή είναι μια βαριά μορφή ακμής λόγω των βλαβών που την χαρακτηρίζουν, τον χρόνιο χαρακτήρα της, αλλά και την ανθεκτικότητά της στις θεραπείες. Χαρακτηριστικές βλάβες είναι τα οζίδια και οι κύστες που κατά την αποδρομή τους μπορεί να εγκαταλείψουν ουλές ή καφέ και κόκκινα σημάδια.

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ακμή εμφανίζεται κυρίως στην περίοδο της εφηβείας, δηλαδή περίπου από τα 14 μέχρι τα 18 έτη  και στη συνέχεια  είθισται να υποχωρεί σταδιακά. Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρούνται ολοένα και περισσότερα περιστατικά ατόμων τα οποία εμφανίζουν ακμή στην ενήλικη ζωή τους. Η ακμή αυτή κατηγοριοποιείται στην ακμή που δεν υποχωρεί μετά την εφηβική ηλικία και σε εκείνη που εκδηλώνεται πρώτη φορά κατά την ενήλικη ζωή του ατόμου. Συνήθως είναι ήπιας εώς μέτριας μορφής, είναι όμως πιο ανθεκτική. Εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή του προσώπου και συγκεκριμένα στο πηγούνι, γύρω από το στόμα και στο λαιμό.

Άλλοι τύποι ακμής:

 

Κεραυνοβόλος ακμή: οξείας έναρξης  βαριά κυστική ακμή με έντονη διαπύηση που συνήθως παρουσιάζεται σε νεαρούς εφήβους. Μπορεί να συνοδεύεται από κακουχία, πυρετό, αρθραλγίες και αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων στη γενική αίματος.

 

Θερινή ακμή ή ακμή της Μαγιόρκα: εμφανίζεται μετά από πολύωρη έκθεση στον ήλιο στον κορμό και στους ώμους, κυρίως σε γυναίκες. Υπάρχουν ακμοειδή στοιχεία χωρίς φαγέσωρες.

 

Τροπική ακμή: εμφανίζεται λόγω αυξημένης υγρασίαςΑυτή η μορφή ακμής παρατηρείται συνηθέστερα σε υγρά και θερμά κλίματα καθώς και σε άτομα που το εργασιακό τους περιβάλλον χαρακτηρίζεται από υψηλές θερμοκρασίες. Χαρακτηρίζεται από βλατίδες με αιφνίδια έξαρση και οι βλάβες υποχωρούν με την αλλαγή περιβάλλοντος

 

Επαγγελματική ακμή: εμφανίζεται σε άτομα που στον  χώρο εργασίας τους έρχονται σε επαφή με έλαια , χλωριούχα, χημικά και πετρελαιοειδή.

 

Ακμή από φάρμακα: εμφανίζεται μετά από λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων κυρίως κορτιζόνης, ανδρογόνων, οιστρογόνων, αντισυλληπτικών, αντικαταθλιπτικών.

 

Ακμή από καλλυντικά: αρκετά συχνή μορφή ακμής που προκαλείται από καλλυντικά τα οποία περιέχουν  φαγεσωρογόνες ουσίες όπως βαζελίνη, λανολίνη, φυτικά ή χημικά έλαια. Η λανθασμένη χρήση καλλυντικών προϊόντων οδηγεί στην εμφάνιση φαγεσώρων, βλατίδων και φλυκταινών.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Η θεραπευτική αγωγή είναι μακροχρόνια και εξατομικεύεται ανάλογα με τη βαρύτητα και τον τύπο της ακμής, αλλά και το ατομικό ιστορικό του κάθε ασθενή. Πολύ συχνά απαιτείται συνδυασμός θεραπευτικών  μεθόδων, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα.

 

Χρήση τοπικών σκευασμάτων : τοπικά αντιβιοτικά, αζελαϊκό οξύ, υπεροξείδιο του βενζολίου, ρετινοϊκό οξύ,κ.ά χρησιμοποιούνται ως μονοθεραπεία ή συνήθως  σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες

 

Φαρμακευτική αγωγή από το στόμα κυρίως χορηγούνται αντιβιοτικά, ισοτρετινονη, αντισυλληπτικά.

 

Βαθύς ιατρικός καθαρισμός : ο καθαρισμός κατέχει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ακμής. Σε βαθύ καθαρισμό του δέρματος προσώπου, αλλά και του κορμού, μπορούν να προχωρήσουν με απόλυτη ασφάλεια ασθενείς όλων των ηλικιών ακόμη και παιδιά με προεφηβική ακμή. Γίνεται διάνοιξη και αποσυμφόρηση των διαφόρων βλαβών (φαγεσώρων, φλυκταινιδίων, κύστεων)  με άσηπτες τεχνικές και απομάκρυνση του σμήγματος.  Μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες για την ακμή προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.

 

Μικροδερμοαπόξεση με διαμάντι : πρόκειται για προηγμένη διαδικασία μηχανικής δερμοαπόξεσης  του δέρματος με ειδικό ιατρικό μηχάνημα που φέρει κεφαλές από γνήσια, κομμένα με laser, διαμάντια. Οι κεφαλές αυτές μέσω της μηχανικής τριβής αποφολιδώνουν ανώδυνα, αναίμακτα και με απόλυτη ακρίβεια την επιφανειακή στιβάδα του δέρματος , ώστε να διεγερθεί η φυσιολογική διαδικασία ανάπλασής του. Συγχρόνως απομακρύνονται οι επιφανειακοί ρύποι, τα νεκρά κύτταρα και το συσσωρευμένο σμήγμα με αποτέλεσμα ένα άμεσα πιο καθαρό, λείο και λαμπερό δέρμα. Μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες για την ακμή μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο το συνολικό χρόνο φαρμακευτικής αγωγής της ακμής, ενώ αποτελεί και εξαιρετική θεραπεία συντήρησης του καλού αποτελέσματος που έχει επιτευχθεί. Η μέθοδος είναι ανώδυνη, μη επεμβατική, χωρίς ερεθισμούς και απόλυτα ασφαλής για όλες τις ηλικίες.

 

Χημικά peeling με αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Συνήθως χρησιμοποιούνται το αζελαϊκό , το σαλικυλικό και το μανδελικό οξύ. Οι ουσίες αυτές βοηθούν στην ρύθμιση της λιπαρότητας, στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και στην ανανέωση της επιδερμίδας. Για την επίτευξη βέλτιστου αποτελέσματος απαιτούνται περισσότερες από μία συνεδρίες.

 

Ndyag laser  διεισδύει στο βάθος του δέρματος στο σημείο που εντοπίζονται οι σμηγματογόνοι αδένες και με τη θερμότητα που εκλύει επιβραδύνει τη δραστηριότητα των αδένων, μειώνοντας στο ελάχιστο τη λιπαρότητα, αλλά και την παραγωγή βακτηρίων. Το μέγεθος των αδένων μειώνεται και αυτό οδηγεί σε μείωση της έκκρισης σμήγματος και εξουδετέρωση των βακτηρίων με τελικό αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση και την υποχώρηση των βλαβών της ακμής.  Χρησιμοποιείται  εξειδικευμένο ιατρικό πρωτόκολλο και απαιτείται ένας αριθμός συνεδριών οι οποίες επαναλαμβάνονται ανά 15 ημέρες.

ΟΥΛΕΣ ΑΚΜΗΣ

 

Οι ουλές της ακμής διακρίνονται στις εξής  βασικές κατηγορίες

 

  1. Τις υπερτροφικές που προεξέχουν από το δέρμα και που δημιουργούνται λόγω αυξημένης παραγωγής κολλαγόνου κατά τη φάση της επούλωσης. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις η ακμή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση χηλοειδών κυρίως στην περιοχή της ράχης, στους ώμους και στο στήθος. Η ανάπτυξη των υπερτροφικών ουλών ή των χηλοειδών είναι λιγότερο συχνή σε ασθενείς με ακμή σε σχέση με τις ατροφικές ουλές.
  2. Ατροφικές ουλές που χαρακτηρίζονται από απώλεια δερματικού ιστού και είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ουλής που σχετίζεται με την ακμή. Διακρίνονται 2 κύριες κατηγορίες:
  3. Οι στενές και βαθιές ουλές (ice pick scars) που εμφανίζονται σα μια ¨τρυπα¨ στο δέρμα. Η επιδερμίδα μοιάζει να έχει τρυπηθεί από κάποιο αιχμηρό αντικείμενο ή έναν παγοκόφτη. Αυτές οι ουλές πιο συχνά εμφανίζονται στα μάγουλα και προκύπτουν μετά από μόλυνση ακνεικής βλάβης ή κύστης εντός του δέρματος με αποτέλεσμα την καταστροφή του ιστού στο συγκεκριμένο σημείο και τη δημιουργία μιας κακρόστενης ουλής.Η αντιμετώπιση αυτών των ουλών έχει το μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας σε σχέση με την αντιμετώπιση των άλλων τύπων
  4. Πλατιές-κυβοειδείς ουλές είναι οι πιο συνηθισμένες ουλές. είναι στρογγυλές εμβυθισμένες ουλές και μπορεί να είναι επιφανειακές ή αρκετά βαθιές ανάλογα με την ποσότητα του ιστού που καταστρέφεται. Μοιάζουν με κοιλότητες με στρογγυλό ή ωοειδές σχήμα και δημιουργούνται όταν μια φλεγμονώδης βλάβη προκαλεί καταστροφή του κολλαγόνου στο σημείο με αποτέλεσμα το δέρμα να ¨πέφτει¨ δημιουργώντας μια κοιλότητα.
  5. Κυματοειδείς(rolling) ουλές που δημιουργούνται όταν σχηματίζεται ινώδης ιστός μεταξύ του δέρματος και του υποδόριου ιστού που τραβάει την επιδερμίδα προς τα κάτω σχηματίζοντας μια κυματοειδή όψη του δέρματος.
  6. Υπερμελαγχρωματικές βλάβες Δεν πρόκειται για ουλές στο δέρμα, αλλά για τοπική αλλαγή στο χρώμα του δέρματος που δημιουργείται μετά την αποδρομή μιας ακνεικής βλάβης. Καθώς δηλαδή το δέρμα θεραπεύεται παράγει μελανίνη που έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται στο σημείο ένα σημάδι με χρώμα ροζ, κόκκινο, καφέ ή μαύρο, ανάλογα με τον τύπο του δέρματος. Σε πολλές περιπτώσεις η υπερμελάγχρωση υποχωρεί σταδιακά με την πάροδο του χρόνου , υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου τα σημάδια αυτά παραμένουν και χρειάζεται δερματολογική θεραπεία για την εξάλειψή τους.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η θεραπευτική προσέγγιση διαφέρει από άτομο σε άτομο ανάλογα με το είδος των ουλών. Συχνά απαιτείται συνδυασμός μεθόδων

 

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν

 

  1. Δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους (microdermabrasion). Μειώνει σταδιακά το βάθος των ουλών της ακμής προσφέροντας μια πιο λεία υφή στο δέρμα. Χρειάζεται ένας αριθμός συνεδριών για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.
  2. Χημικά peeling που συμβάλλουν στη σταδιακή εξομάλυνση του επιδερμικού ιστού, διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου κι ομαλοποιούν την υφή του δέρματος.
  3. Dermapen. Οι πολλαπλοί μικροτραυματισμοί που προκαλούνται στο δέρμα σε συνδυασμό με ειδικό μίγμα ουσιών που χρησιμοποιείται οδηγεί στην ενεργοποίηση της παραγωγής του κολλαγόνου και στη σταδιακή διόρθωση των ουλών.
  4. Fractionallaser με το οποίο προκαλείται ελεγχόμενη εξάχνωση ιστού  ενώ διεγείρεται η παραγωγή κολλαγόνου. Μπορεί να συνδυαστεί με PRP αυτόλογη μεσοθεραπεία  για ακόμα πιο γρήγορα και καλύτερα αποτελέσματα.
  5. Fillers υαλουρονικού οξέος για τη διόρθωση των ατροφικών ουλών.

ΡΟΔΟΧΡΟΥΣ ΑΚΜΗ (ΝΟΣΟΣ)

Πρόκειται για μια χρόνια, φλεγμονώδη δερματική πάθηση η οποία εμφανίζεται στην περιοχή του προσώπου και κυρίως στα ζυγωματικά, στη μύτη, στο μέτωπο και στο πηγούνι. Είναι μια ακμοειδής διαταραχή των τριχοσμηγματογόνων μονάδων του προσώπου, που συνοδεύεται από αυξημένη αντιδραστικότητα των τριχοειδών στη ζέστη και οδηγεί  σε ερυθρότητα και τελικά σε ευρυαγγείες. Αποτελεί μια πολυπαραγοντική νόσο στην οποία εμπλέκονται το ανοσοποιητικό, το αγγειακό  και το νευρικό σύστημα, καθώς και γενετικοί παράγοντες. Θεωρείται  οικογενής νόσος, ενώ έρευνες αποδεικνύουν την κληρονομική συσχέτιση, καθώς και την εμπλοκή του παρασίτου Demodex στη φλεγμονή της ροδόχρου ακμής.

ΡΟΔΟΧΡΟΥΣ ΑΚΜΗ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

 

Εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 30 με 50 ετών και είναι συχνότερη στις γυναίκες.

 

Εκδηλώνεται κυρίως με

 

ερυθρότητα, η οποία αρχικά είναι παροδική, εμφανίζεται δηλαδή κατά διαστήματα στο πρόσωπο και στη συνέχεια γινεται μόνιμη και επίμονη.

 

Βλατίδες και φλύκταινες: είναι όπως τα σπυράκια της ακμής με πύον ή μικρά κόκκινα εξογκώματα τα οποία συνοδεύονται από αίσθηση καύσου ή κνησμό

ευρυαγγείες

 

οίδημα: προκαλείται σταδιακή πάχυνση, διόγκωση και σκλήρυνση  του δέρματος, κατάσταση που παρατηρείται κυρίως στην περιοχή της ρινός, αλλά και στο μέτωπο, στα βλέφαρα, στα αυτιά και στο πηγούνι.

 

Ερεθισμός των οφθαλμών : μπορεί να παρατηρηθεί βλεφαρίτιδα, επιπεφυκίτιδα ή επισκληρίτιδα. Τα μάτια εμφανίζονται κόκκινα και υγρά , τα βλέφαρα πρησμένα και ερυθρά , ενώ ο ασθενής αναφέρει αίσθημα ξένου σώματος. Συχνά η προσβολή των ματιών μπορεί να αποτελεί το πρώιμο σύμπτωμα της νόσου.

 

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ  ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ

 

Αυξημένη θερμοκρασία περιβάλλοντος

Έκθεση στον ήλιο ή στη ζέστη (όπως μάγειρες που εργάζονται κοντά στις εστίες θερμότητας στην κουζίνα)

Αλκοολούχα ποτά

πικάντικες τροφές ή καυτερά φαγητά

στρες

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΝΟΣΟΥ

 

Ερυθηματοαγγειακή μορφή: παροδικό flashing  και μόνιμο ερύθημα στην κεντρική μοίρα του προσώπου, λιγοστές ευρυαγγείες, αίσθηση καψίματος και νυγμών, ενώ μπορεί να συνυπάρχει και οίδημα.

 

Βλατιδοφλυκταινώδης μορφή : μόνιμο ερύθημα προσώπου, λιγοστές εώς πολυάριθμες βλατιδοφλύκταινες, αίσθηση καψίματος

 

Ρινόφυμα πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση που αφορά τη μύτη και χαρακτηρίζεται από ερύθημα, οίδημα και διόγκωση.

 

Οφθαλμική ροδόχρους νόσος: οι οφθαλμοί εμφανίζουν ήπια επιπεφυκίτιδα με ερυθρότητα, άλγος, αίσθημα ξένου σώματος και δακρύρροια

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

 

Η διάγνωση είναι κυρίως κλινική . Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται εργαστηριακός έλεγχος, καλλιέργεια δέρματος ή ακόμα και λήψη βιοψίας.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Η θεραπευτική αγωγή είναι μακροχρόνια και εξατομικεύεται ανάλογα με τη βαρύτητα και τον τύπο της ροδόχρου ακμής, αλλά και το ατομικό ιστορικό του κάθε ασθενή. Πολύ συχνά απαιτείται συνδυασμός θεραπευτικών  μεθόδων, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα.

 

  1. Αποφυγή των επιβαρυντικών παραγόντων
  2. Χρήση τοπικών σκευασμάτων : τοπικά αντιβιοτικά, μετρονιδαζόλη κ.ά. χρησιμοποιούνται ως μονοθεραπεία ή συνήθως σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες
  3. Φαρμακευτική αγωγή από το στόμα κυρίως χορηγούνται αντιβιοτικά όπως τετρακυκλίνη, μινοκυκλίνη, δοξυκυκλίνη. Σε άτομα με βαριά νόσο που δεν ανταποκρίνονται στα συστηματικά αντιβιοτικά και στις τοπικές θεραπείες μπορεί να χορηγηθεί ισοτρετινοίνη από το στόμα.
  4. Laser Nd:Yag για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών