Κλινικη δερματολογια - αφριδισιολογια

Παιδιά και ήλιος-ηλιοπροστασία

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΗΛΙΟΣ

Η έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητη για όλους τους ανθρώπους και φυσικά για τα παιδιά μιας και είναι πηγή βιταμίνης D και βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο προκειμένου να είναι δυνατά και υγιή τα οστά. Ελάχιστη έκθεση στον ήλιο είναι αρκετή για τη βασική αυτή λειτουργία του οργανισμού. Η υπερβολική έκθεση όμως στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο δέρμα, βλάβες στα μάτια, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος μέχρι και καρκίνο του δέρματος. Τα περισσότερα παιδιά, ειδικά σε ηλιόλουστες χώρες όπως οι μεσογειακές, είναι εκτεθειμένα στον ήλιο σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του έτους. Γι΄ αυτό είναι απαραίτητο οι γονείς να διδάξουν στα παιδιά πώς να απολαμβάνουν τον ήλιο με ασφάλεια.

Παιδιά και ήλιος-ηλιοπροστασία

Γενικά οι υπεριώδεις ακτινοβολίες απορροφούνται από μια ουσία που λέγεται μελανίνη και βρίσκεται στο δέρμα μας. Όσο περισσότερο εκτίθεται κάποιος στον ήλιο τόσο περισσότερη μελανίνη παράγεται και τόσο πιο σκούρο γίνεται το δέρμα. Όταν όμως το δέρμα εκτίθεται σε μεγαλύτερη ποσότητα υπεριώδους ακτινοβολίας από αυτή που μπορεί να απορροφήσει η μελανίνη τότε προκύπτει το ηλιακό έγκαυμα. Τα ηλιακά εγκαύματα της παιδικής ηλικίας σχετίζονται με εμφάνιση καρκίνου δέρματος στην ενήλικη ζωή.


Πιο ευάλωτα είναι τα παιδιά με σπίλους στο δέρμα, με ανοικτόχρωμο δέρμα και ξανθά μαλλιά καθώς και αυτά με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου δέρματος συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος.


Τα βρέφη εως 6 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο γιατί το δέρμα τους δεν έχει μελανίνη η οποία παρέχει κάποια προστασία στον ήλιο με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις επιβλαβείς επιπτώσεις του ήλιου. Σ’αυτές τις πρώτες ηλικίες η επιδερμίδα είναι πιο λεπτή με αποτέλεσμα να έχει πολύ μεγαλύτερη διαπερατότητα στις ακτίνες του ήλιου. Επίσης σ’αυτή την ηλικία δε συνιστάται η χρήση αντηλιακού. Για όλους αυτούς τους λόγους οι βλάβες που προκαλούνται από τον ήλιο στα βρέφη μπορεί να είναι σοβαρές και να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες. Είναι απαραίτητο να αποφεύγετε την έκθεση του μωρού κατά τη διάρκεια της ημέρας μεταξύ 11.00 με 17.00 τους καλοκαιρινούς μήνες και να χρησιμοποιείτε πάντα προστατευτικό ρουχισμό, καπελάκια, ομπρέλα ή τέντα στο καροτσάκι κτλ για τη βόλτα του μωρού.

 

Από 6 μηνών μέχρι περίπου 2 ετών η παραγόμενη μελανίνη κατανέμεται στο δέρμα οπότε υπάρχει μια μικρή προστασία, όχι όμως ικανοποιητική. Από αυτή την ηλικία όμως είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε αντηλιακά που είναι ειδικά σχεδιασμένα με κατάλληλης ποιότητας και προέλευσης αντηλιακά φίλτρα για το ευαίσθητο και λεπτό δέρμα του μωρού. Καλό είναι να περιέχουν όσο το δυνατόν λιγότερα (ή καθόλου) χημικά φίλτρα. Πάντα βέβαια πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες προστασίας απ’τον ήλιο.

 

Νήπια και προνήπια

Συμπερασματικά ο ήλιος είναι απαραίτητος για τα παιδιά τα οποία θα πρέπει καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου να εκτίθενται για ένα μικρό χρονικό διάστημα της ημέρας σ’αυτόν. Αυτό το χρονικό διάστημα διαφέρει από ηλικία σε ηλικία , ενώ είναι απαραίτητο πάντα να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.