Κλινικη δερματολογια - αφριδισιολογια

Ουλές

ΟΥΛΕΣ-ΧΗΛΟΕΙΔΗ

Οι ουλές αποτελούν σημάδια που δημιουργούνται στο σώμα μετά από κάποιο τραυματισμό καθώς ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί επούλωσης από τον οργανισμό προκειμένου να διατηρηθεί η ακεραιότητα του ιστού. Έτσι πχ ουλή μπορεί να δημιουργηθεί μετά από χειρουργική επέμβαση ή μετά από προηγηθείσα φλεγμονή πχ ακμή. Όσο μεγαλύτερη είναι η βλάβη του δέρματος τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για επούλωση και τόσο αυξημένη πιθανότητα να παραμείνει ουλή.

Παράγοντες δημιουργίας ουλών

Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν τη δημιουργία ουλών είναι η ηλικία (η επούλωση του δέρματος είναι πιο αργή στους ηλικιωμένους), κληρονομικοί παράγοντες, τύπος του δέρματος(άτομα με σκουρόχρωμη επιδερμίδα είναι πιο επιρρεπή στη δημιουργία χηλοειδών), η θέση των τραυματισμών στο σώμα καθώς και η πιθανή μόλυνση του σημείου που αυξάνει την πιθανότητα δημιουργίας ουλών ή εμφάνιση άλλων επιπλοκών.

Ουλές

ΤΥΠΟΙ ΟΥΛΩΝ

Οι ουλές διακρίνονται σε

 

  1. Υπερτροφικές προεξέχουν από το δέρμα αλλά περιορίζονται στην περιοχή του τραύματος
  2. Ατροφικές
  3. Χηλοειδή επεκτείνονται πέρα από την περιοχή του τραυματισμού και συχνά διαταράσσουν την ανατομία της περιοχής αυτής. Η επιφάνειά τους είναι συχνά ακανόνιστη και επεκτείνεται και στο παρακείμενο υγιές δέρμα.
  4. Ρικνωτικές ή μετεγκαυματικές
  5. Μετεγχειρητικές

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπευτική προσέγγιση διαφέρει από άτομο σε άτομο ανάλογα με το είδος των ουλών, την αιτία που προκλήθηκαν και το ιστορικό του ασθενή. Αρκετές φορές απαιτείται μακροχρόνια θεραπεία και συνδυασμός μεθόδων για την επιτυχή αντιμετώπισή τους. Οι μέθοδοι που εφαρμόζονται είναι

 

  • Ενδοβλαβική έγχυση στεροειδών και άλλων ουσιών. Με τη μέθοδο αυτή μειώνεται η έκλυση φλεγμονώδους αντίδρασης καθώς και ο σχηματισμός κολλαγόνου, ενώ αναστέλλεται ο πολλαπλασιασμός των ινοβλαστών. Χρησιμοποιείται για τις υπερτροφικές ουλές και τα χηλοειδή.
  • Κρυοθεραπεία Το υγρό άζωτο αποδομεί τον υπερτροφικό ιστό της ουλής προκαλώντας τοπική καταστροφή των κυττάρων. Χρησιμοποιείται στις υπερτροφικές ουλές και στα χηλοειδή.
  • Δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους (microdermabrasion). Μειώνει σταδιακά το βάθος των ουλών της ακμής προσφέροντας μια πιο λεία υφή στο δέρμα
  • Χημικά peeling που συμβάλλουν στη σταδιακή εξομάλυνση του επιδερμικού ιστού, διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου κι ομαλοποιούν την υφή του δέρματος.
  • Dermapen. Οι πολλαπλοί μικροτραυματισμοί που προκαλούνται στο δέρμα σε συνδυασμό με ειδικό μίγμα ουσιών που χρησιμοποιείται οδηγεί στην ενεργοποίηση της παραγωγής του κολλαγόνου και στη σταδιακή διόρθωση των ουλών.
  • Fillers υαλουρονικού οξέος για τη διόρθωση των ατροφικών ουλών.
  • Fractional laser με το οποίο προκαλείται ελεγχόμενη εξάχνωση ιστού ενώ διεγείρεται η παραγωγή κολλαγόνου. Μπορεί να συνδυαστεί με PRP αυτόλογη μεσοθεραπεία.
  • Μεσοθεραπεία. Τόσο η ετερόλογη όσο και η αυτόλογη μεσοθεραπεία (prp) σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους

ΟΥΛΕΣ ΑΚΜΗΣ

Η ακμή είναι μια φλεγμονώδης νόσος των σμηγματογόνων αδένων και εμφανίζεται κυρίως σε εφήβους και άτομα νεαρής ηλικίας. Οι ουλές της ακμής διακρίνονται σε δυο βασικές κατηγορίες

 

  1. τις υπερτροφικές που προεξέχουν από το δέρμα και που δημιουργούνται λόγω αυξημένης παραγωγής κολλαγόνου κατά τη φάση της επούλωσης. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις η ακμή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση χηλοειδών κυρίως στην περιοχή της ράχης, στους ώμους και στο στήθος. Η ανάπτυξη των υπερτροφικών ουλών ή των χηλοειδών είναι λιγότερο συχνή σε ασθενείς με ακμή σε σχέση με τις ατροφικές ουλές.
  2. ατροφικές ουλές που χαρακτηρίζονται από απώλεια δερματικού ιστού και είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ουλής που σχετίζεται με την ακμή. Διακρίνονται 2 κύριες κατηγορίες:
    1. οι στενές και βαθιές ουλές (ice pick scars) που εμφανίζονται σα μια ¨τρυπα¨ στο δέρμα. Η επιδερμίδα μοιάζει να έχει τρυπηθεί από κάποιο αιχμηρό αντικείμενο ή έναν παγοκόφτη. Αυτές οι ουλές πιο συχνά εμφανίζονται στα μάγουλα και προκύπτουν μετά από μόλυνση ακνεικής βλάβης ή κύστης εντός του δέρματος με αποτέλεσμα την καταστροφή του ιστού στο συγκεκριμένο σημείο και τη δημιουργία μιας κακρόστενης ουλής. Η αντιμετώπιση αυτών των ουλών έχει το μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας σε σχέση με την αντιμετώπιση των άλλων τύπων
    2. πλατιές-κυβοειδείς ουλές είναι οι πιο συνηθισμένες ουλές. είναι στρογγυλές εμβυθισμένες ουλές και μπορεί να είναι επιφανειακές ή αρκετά βαθιές ανάλογα με την ποσότητα του ιστού που καταστρέφεται. Μοιάζουν με κοιλότητες με στρογγυλό ή ωοειδές σχήμα και δημιουργούνται όταν μια φλεγμονώδης βλάβη προκαλεί καταστροφή του κολλαγόνου στο σημείο με αποτέλεσμα το δέρμα να ¨πέφτει¨δημιουργώντας μια κοιλότητα.
  3. Κυματοειδείς(rolling) ουλές που δημιουργούνται όταν σχηματίζεται ινώδης ιστός μεταξύ του δέρματος και του υποδόριου ιστού που τραβάει την επιδερμίδα προς τα κάτω σχηματίζοντας μια κυματοειδή όψη του δέρματος.

ΥΠΕΡΜΕΛΑΓΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ

Δεν πρόκειται για ουλή στο δέρμα αλλά για τοπική αλλαγή στο χρώμα του δέρματος που δημιουργείται μετά την αποδρομή μιας ακνεικής βλάβης. Καθώς δηλαδή το δέρμα θεραπεύεται παράγει μελανίνη που έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται στο σημείο ένα σημάδι με χρώμα ροζ, κόκκινο, καφέ ή μαύρο, ανάλογα με τον τύπο του δέρματος. Σε πολλές περιπτώσεις η υπερμελάγχρωση υποχωρεί σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου τα σημάδια αυτά παραμένουν και χρειάζεται δερματολογική θεραπεία για την εξάλειψή τους.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η θεραπευτική προσέγγιση διαφέρει από άτομο σε άτομο ανάλογα με το είδος των ουλών. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν

 

  • Δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους (microdermabrasion). Μειώνει σταδιακά το βάθος των ουλών της ακμής προσφέροντας μια πιο λεία υφή στο δέρμα. Χρειάζεται ένας αριθμός συνεδριών για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.
  • Χημικά peeling που συμβάλλουν στη σταδιακή εξομάλυνση του επιδερμικού ιστού, διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου κι ομαλοποιούν την υφή του δέρματος.
  • Dermapen. Οι πολλαπλοί μικροτραυματισμοί που προκαλούνται στο δέρμα σε συνδυασμό με ειδικό μίγμα ουσιών που χρησιμοποιείται οδηγεί στην ενεργοποίηση της παραγωγής του κολλαγόνου και στη σταδιακή διόρθωση των ουλών.
  • Fractional laser με το οποίο προκαλείται ελεγχόμενη εξάχνωση ιστού ενώ διεγείρεται η παραγωγή κολλαγόνου. Μπορεί να συνδυαστεί με PRP αυτόλογη μεσοθεραπεία για ακόμα πιο γρήγορα και καλύτερα αποτελέσματα.
  • Fillers υαλουρονικού οξέος για τη διόρθωση των ατροφικών ουλών.