Κλινικη δερματολογια - αφριδισιολογια

Μελάνωμα / Βασικοκυτταρικός / Ακανθοκυτταρικός καρκίνος

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένας κακοήθης όγκος που αναπτύσσεται από τα κύτταρα της επιδερμίδας. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως παρουσιάζεται μετά την ηλικία  των 40 ετών. Είναι συχνότερος σε άτομα με ανοιχτόχρωμο τύπο δέρματος, ενώ και η συνολική έκθεση του ασθενούς στον ήλιο ή η προηγηθείσα ακτινοθεραπεία για θεραπευτικούς λόγους αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου. Επίσης αρκετά συχνά καρκίνο δέρματος εμφανίζουν άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Οι συχνότεροι τύποι καρκίνου δέρματος είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα(ΒCC), το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC) καθώς και το μελάνωμα.

Μελάνωμα

ΒΑΣΙΚΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ BCC asal Cell Carcinoma)

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι το συχνότερο κακόηθες νεόπλασμα του δέρματος που προέρχεται από τα κύτταρα της βασικής στιβάδας της επιδερμίδας. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία συνήθως όμως παρουσιάζεται μετά την ηλικία των 40 ετών. Είναι συχνότερο σε ανοικτόχρωμα άτομα και συνήθως εντοπίζεται στο πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής, στον τράχηλο αλλά και σε ακάλυπτα μέρη του κορμού και των άκρων που εκτίθενται στον ήλιο. Σύμφωνα με έρευνες το 80%  των βασικοκυτταρικών καρκινωμάτων εμφανίζονται στο πρόσωπο με πιο συχνή περιοχή αυτή της μύτης. Σπανίως εμφανίζονται και σε μέρη που δεν εκτίθενται στον ήλιο.

 

Το BCC προκαλεί τοπική καταστροφή των ιστών και αυξάνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται σα μια ερυθρή βλατίδα ή μια μάζα  στο δέρμα που μεγαλώνει προοδευτικά. Πολύ συχνά το κέντρο της βλάβης αιμορραγεί και περιγράφεται από τον ασθενή ως μια πληγή που δεν επουλώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ

Διακρίνονται διάφορες κλινικές  μορφές του BCC : το οζώδες, το μελαγχρωματικό, το επιπολής , το σκληροδερμοειδές και το μικροοζώδες. Μεταξύ των διαφόρων μορφών παρατηρούνται μικρές διαφορές ως προς την κλινική εικόνα και την επιθετικότητα.

-το οζώδες : είναι το συχνότερο. Εμφανίζεται σαν μια λευκή μαργαριταροειδής ή ροδόχροη βλατίδα (οζίδιο) που αυξάνεται βραδέως και ακανόνιστα σχηματίζοντας μια ωοειδή μάζα. Το κέντρο συχνά εξελκώνεται και αιμορραγεί.

-μελαγχρωματικό : πρόκειται για ένα οζώδες BCC με σκούρο χρώμα , το οποίο μπορεί να συγχέεται με μελάνωμα.

-Επιπολής είναι η λιγότερο επιθετική μορφή BCC. Πρόκειται για καλώς περιγεγραμμένη, στρογγυλή εώς ωοειδής ερυθρή πλάκα με λέπια.

-Σκληροδερμοειδές  είναι το λιγότερο συχνό και μοιάζει με ουλή με ασαφή όρια και κίτρινο ή ωχρό χρώμα.

– μικροοζώδες μοιάζει με το οζώδες αλλά υπάρχουν  νησίδες καρκινικών κυττάρων που εκτείνονται πέρα από τα εμφανή όρια της βλάβης.

 

ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Η πρόγνωση είναι εξαιρετική για το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα μιας και η πιθανότητα μεταστάσεων είναι σχεδόν μηδενική. Αν δεν αντιμετωπιστεί, όμως, εγκαίρως το BCC διηθεί και καταστρέφει παρακείμενες δομές. Στόχος λοιπόν είναι η εκρίζωση του όγκου και η αποκατάσταση των ανατομικών δομών και της λειτουργικότητας της περιοχής. Μετά την αντιμετώπιση απαραίτητη είναι η παρακολούθηση του ασθενούς για ικανό διάστημα.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από το μέγεθος, τη θέση του και την επιθετικότητά του, αλλά και από το ιστορικό του ασθενή. Οι συνηθέστεροι τρόποι αντιμετώπισης  είναι

Χειρουργική εκτομή κατά την οποία γίνεται πλήρης αφαίρεση του όγκου στα όρια του υγιούς δέρματος και το ιστοτεμάχιο αποστέλλεται για βιοψία

Κρυοχειρουργική με την οποία γίνεται καταστροφή του καρκινικού ιστού με υγρό άζωτο. Η μέθοδος αυτή μπορεί να συνδυαστεί με την τοπική εφαρμογή ανοσοτροποιητικών ουσιών.

-Εξάχνωση με fractional laser  ή ηλεκτροκαυτηρίαση

-Τοπική εφαρμογή ανοσοτροποιητικών ουσιών

Α) κρέμα ιμικουιμόδης(η εφαρμογή γίνεται για περίπου 6 εβδομάδες)

Β) Κρέμα 5FU (εφαρμογή για 3-6 εβδομάδες)

Ακτινοθεραπεία

Φαρμακευτική αγωγή από το στόμα που ενδείκνυται για τη θεραπεία ασθενών με

 • συμπτωματικό μεταστατικό BCC ,
 • τοπικά προχωρημένο BCC μη κατάλληλο για χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία
 • καθώς και σε περιπτώσεις ασθενών με πολλαπλά BCC.

 

Ο ασθενής πρέπει να καταλάβει ότι το BCC  δεν απειλεί τη ζωή του όμως  χρειάζεται προσοχή στην αντιμετώπισή του, αλλά και τακτική παρακολούθηση μετά τη θεραπεία.

ΑΚΑΝΘΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ SCC (Squamous Cell Carcinoma)

Είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος του δέρματος. Πρόκειται για  ένα διηθητικό, πρωτοπαθές κακόηθες νεόπλασμα που οφείλεται στην εξαλλαγή των κερατινοκυττάρων του δέρματος ή των βλεννογόνων. Η πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα κάποια στιγμή της ζωής του εκτιμάται μεταξύ 5-15%.

 

ΕΝΤΟΠΙΣΗ 

Τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε περιοχή του δέρματος, αλλά και των βλεννογόνων του στόματος και των γεννητικών οργάνων. Η πιο συχνή εντόπισή του είναι σε σημεία τα οποία εκτίθενται στον ήλιο όπως πχ το πρόσωπο, το κάτω χείλος, τα πτερύγια των αυτιών, το τριχωτό της κεφαλής (όταν υπάρχει απώλεια των μαλλιών), ο λαιμός, τα άνω και κάτω άκρα  και οφείλεται στη μακροχρόνια βλαπτική επίδραση της ακτινοβολίας. Περίπου το 80% των βλαβών SCC στις γυναίκες και το 90% τους άντρες εντοπίζονται στην κεφαλή, τον τράχηλο και τις άκρες χείρες. Από τους βλεννογόνους ο συχνότερα προσβαλλόμενος  είναι του κάτω χείλους.

 

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ SCC

Πιο επιρρεπή για ανάπτυξη ακανθοκυτταρικού καρκίνου του δέρματος είναι τα άτομα ανοικτού χρώματος με φακίδες στην παιδική ηλικία, κόκκινα ή ξανθά μαλλιά, γαλανά μάτια και πολύ ανοικτό χρώμα δέρματος που καίγεται εύκολα στον ήλιο αλλά δε μαυρίζει. Άτομα που εκτείθενται στον ήλιο λόγω επαγγέλματος (πχ οικοδόμοι, αγρότες, ναυτικοί) πολλές ώρες την ημέρα, για πολλά χρόνια, χωρίς μέτρα προφύλαξης έχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης SCC. Η επίπτωση του SCC αυξάνεται με την ηλικία (αθροιστική επίδραση υπεριώδους ακτινοβολίας).

 

Εκτός από τη μακροχρόνια βλαπτική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, άλλοι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση του SCC είναι η έκθεση σε άλλες μορφές ακτινοβολίας, η έκθεση  σε χημικούς παράγοντες όπως το αρσενικό, οι χρόνιες φλεγμονές, τα εγκαύματα, οι λοιμώξεις από τον HPV (ιό ανθρωπίνων θηλωμάτων), το κάπνισμα, η συχνή χρήση του τεχνητού μαυρίσματος, η ανοσοκαταστολή , καθώς και κληρονομικοί παράγοντες.

 

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Το SCC εκδηλώνεται με μορφή ελκωμένου ογκιδίου,ως μια επίμονη, τραχειά, λεπιδώδης βλάβη που μπορεί να αιμορραγεί ή ως μια ανοικτή πληγή με επηρμένα όρια και εφελκίδες στην επιφάνεια που καλύπτουν μια επηρμένη, ρυπαρή βάση.Μπορεί να είναι ανώδυνο ή ελαφρώς επώδυνο.

 

Συνήθως αναπτύσσεται σε έδαφος κάποιας προϋπάρχουσας δερματικής ή βλεννογόνιας επιθηλιακής προκαρκινικής βλάβης.  Αρχικά διηθεί τοπικά τους ιστούς, διεισδύει στο δέρμα και στη συνέχεια,  σε αντίθεση με το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος, μπορεί να εξαπλωθεί μέσω μεταστάσεων στους κοντινούς λεμφαδένες και ιστούς.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι μια μορφή επιθετικού καρκίνου του δέρματος, αφού εκτός από την τοπική διήθηση και καταστροφή του δέρματος μπορεί να δώσει και μεταστάσεις. Είναι απαραίτητη, λοιπόν, η έγκαιρη και ριζική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου όγκου. Οι θεραπείες που προτείνονται για την αντιμετώπισή του είναι:

 

Χειρουργική εκτομή κατά την οποία γίνεται πλήρης αφαίρεση του όγκου στα όρια του υγιούς δέρματος και το ιστοτεμάχιο αποστέλλεται για βιοψία

Κρυοχειρουργική με την οποία γίνεται καταστροφή του καρκινικού ιστού με υγρό άζωτο

-Εξάχνωση με fractional laser  ή ηλεκτροκαυτηρίαση

Ακτινοθεραπεία

Τοπική εφαρμογή χημειοθεραπευτικών παραγόντων

Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι είναι απαραίτητη η παρακολούθηση του ασθενή με SCC και μετά τη θεραπεία του για τουλάχιστον μια πενταετία ή και δια βίου. Καλό είναι να επανεξετάζονται και να ελέγχονται ανά 6μηνο για τουλάχιστον 5 χρόνια μετά την αφαίρεση του όγκου προκειμένου να γίνει έγκαιρη εντόπιση πιθανής υποτροπής ή μετάστασης. Επίσης έρευνες αποδεικνύουν ότι ασθενείς με ακανθοκυτταρικό καρκίνο εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν και ένα δεύτερο δερματικό καρκίνο τα επόμενα χρόνια μετά τη θεραπεία του πρώτου.

 

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Το μελάνωμα φαίνεται να σχετίζεται με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Πιο συγκεκριμένα:

1.Η  έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και πιο συγκεκριμένα στο υπεριώδες φάσμα  αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.

2.Τα σοβαρά ηλιακά εγκαύματα , ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, θεωρούνται επίσης επιβαρυντικοί παράγοντες. Έρευνες αποδεικνύουν ότι το ιστορικό ενός σοβαρού ηλιακού εγκαύματος κατά την παιδική ηλικία διπλασιάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος.

3.η έκθεση σε πηγές τεχνητού φωτός ή σε πηγές τεχνητού μαυρίσματος αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της συγκεκριμένης κακοήθειας

4.Συγκεκριμένα φαινοτυπικά χαρακτηριστικά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση μελανώματος : ανοικτό χρώμα δέρματος με ή χωρίς φακίδες, γαλανά ή πράσινα μάτια και κόκκινα ή ξανθά μαλλιά.

5.Ο μεγάλος αριθμός μελανοκυτταρικών σπίλων, η ύπαρξη δυσπλαστικών καθώς και μεγάλων σε μέγεθος συγγενών σπίλων.

6.Από το ιστορικό σημαντικό ρόλο παίζει η ύπαρξη προγενέστερου μελανώματος, αλλά και το οικογενειακό ιστορικό μελανώματος: η ύπαρξη δηλαδή ενός συγγενή ά βαθμού που έχει προσβληθεί από τη νόσο φαίνεται να διπλασιάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος.

7.κληρονομικές  μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια

8. σπάνια κληρονομικά νοσήματα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος

 

ΤΥΠΟΙ ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΟΣ

1.Επιφανειακώς επεκτεινόμενο μελάνωμα

2.Οζώδες μελάνωμα

3.Μελάνωμα τύπου κακοήθους φακής

4.Μελάνωμα των άκρων

 

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

1. Επιφανειακώς επεκτεινόμενο μελάνωμα

Είναι ο συχνότερος τύπος κακοήθους μελανώματος. Συνήθως αναπτύσσεται σε έδαφος προϋπάρχοντος σπίλου, παρατηρείται  δηλαδή αλλαγή στο μέγεθος, σχήμα ή χρώμα μιας ελιάς. Κάποιες φορές το μελάνωμα εμφανίζεται σα μια νέα  σκουρόχρωμη βλάβη, η οποία μεταβάλλεται αργά κατά τη διάρκεια μηνών ή ετών. Διαγιγνώσκεται συχνότερα κατά τη 4η-5η δεκαετία της ζωής. Στους άντρες εντοπίζεται συχνότερα στη ράχη, ενώ στις γυναίκες στις κνήμες και στους βραχίονες.

 

2. Οζώδες μελάνωμα

Αποτελεί το δεύτερο συχνότερο τύπο μελανώματος , ενώ η μέση ηλικία διάγνωσης είναι η 6η δεκαετία της ζωής. Πρόκειται για ογκίδιο χρώματος μελανού, καφέ ή καφέρυθρου χωρίς ιδιαίτερα ανώμαλο περίγραμμα. Συνήθως εμφανίζεται σε υγιές δέρμα , όχι δηλαδή σε σπίλο που προϋπήρχε.

 

3. Μελάνωμα τύπου κακοήθους φακής

Ο τύπος αυτός προσβάλλει κυρίως άτομα προχωρημένης ηλικίας, 70-80 ετών. Η βλάβη εντοπίζεται σε φωτοεκτεθειμένες περιοχές όπως αυτή του προσώπου και συγκεκριμένα στις παρειές, στη μύτη, στο τριχωτό της κεφαλής και στα αυτιά. Αρχικά εμφανίζεται ως μια μελαγχρωματική βλάβη με δαντελωτά όρια και χαρακτηριστικά στίγματα διαφόρων αποχρώσεων στην επιφάνειά της. Η  επέκταση της βλάβης γίνεται με αργούς ρυθμούς.

 

4. Μελάνωμα των άκρων

Το μελάνωμα των άκρων περιλαμβάνει το υπονύχιο μελάνωμα και το μελάνωμα των παλαμών και πελμάτων. Προσβάλλει περισσότερο άτομα προχωρημένης ηλικίας. Το μελάνωμα των παλαμών / πελμάτων εμφανίζεται συνήθως ως μια επίπεδη κηλίδα η οποία εντοπίζεται στις παλάμες, στα πέλματα ή στα δάκτυλα και η οποία επεκτείνεται ασύμμετρα. Το υπονύχιο μελάνωμα εντοπίζεται συχνότερα στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού ή στον αντίχειρα. Εμφανίζεται συνήθως με τη μορφή μιας επιμήκους μελαγχρωματικής ζώνης.

 

Εκτός από αυτούς τους κύριους τύπους μελανώματος υπάρχουν και κάποιες λιγότερο συχνές μορφές όπως το μελάνωμα των βλεννογόνων , το δεσμοπλαστικό και το αμελανωτικό.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Ο μνημονικός κανόνας που ακολουθούμε στην κλινική διάγνωση του μελανώματος είναι το ABCDE. Το γράμμα Α υποδηλώνει την ασυμμετρία (asymmetry), το Β τα ανώμαλα όρια (border), το C την πολυχρωμία (colour), το D τη διάμετρο και το Ε υποδηλώνει την αλλαγή-εξέλιξη (elevation). Βασιζόμενοι σε αυτά τα μορφολογικά  κριτήρια γίνεται η διάκριση μιας ύποπτης  βλάβης. Με την κλινική εξέταση και τη δερματοσκόπηση γίνεται έλεγχος των σπίλων και αναγνώριση των ύποπτων βλαβών.  Επειδή το μελάνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος που αναπτύσσεται γρήγορα και μπορεί να δώσει μεταστάσεις έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση από το δερματολόγο. Όσο πιο έγκαιρα διαγιγνώσκεται τόσο πιθανότερη είναι η πλήρης ίαση. Η βιοψία είναι αυτή που θα θέσει την οριστική διάγνωση. Ο όγκος αφαιρείται και εξετάζεται από τον παθολογοανατόμο. Το επόμενο βήμα είναι να καθοριστεί η έκταση και το στάδιο του όγκου καθώς και η πιθανή ύπαρξη μεταστάσεων. Όταν καθοριστεί το στάδιο τότε σχεδιάζεται ανάλογα και η θεραπεία λαμβάνοντας υπόψιν την ηλικία και τη γενική υγεία του ασθενή πάντα σε συνεργασία με ογκολόγο.

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Η συχνότητα και το διάστημα παρακολούθησης  των ασθενών με μελάνωμα καθορίζεται από τα χαρακτηριστικά του πρωτοπαθούς όγκου. Τα 5 πρώτα χρόνια από τη χειρουργική αφαίρεση είναι τα σημαντικότερα καθώς το 90% των υποτροπών ή των μεταστάσεων εμφανίζονται σε αυτό το διάστημα. Ωστόσο η καθυστερημένη εμφάνιση μεταστάσεων, μετά δηλαδή από 5 χρόνια είναι πιθανή γι αυτό η παρακολούθηση των ασθενών πρέπει να συνεχίζεται και μετά το χρονικό διάστημα των 5 πρώτων ετών. Η κλινική  εξέταση και η δερματοσκόπηση  είναι συνήθως επαρκής, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται και συμπληρωματικός απεικονιστικός έλεγχος.

 

Προληπτικός έλεγχος (skin cancer screening)

Όλος ο πληθυσμός και ιδιαίτερα οι ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο να εξετάζονται ολοσωματικά με δερματοσκόπηση. Ομάδες υψηλού κινδύνου θεωρούνται όσοι έχουν ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου δέρματος, όσοι έχουν πολλές ελιές και κυρίως δυσπλαστικούς σπίλους, όσοι έχουν πολύ ανοικτό δέρμα καθώς και μεταμοσχευμένοι-ανοσοκατεσταλμένοι.

ΤΥΠΟΙ ΑΚΜΗΣ

Ανάλογα με τον τύπο των βλαβών που επικρατούν στο δέρμα σε κάθε περίπτωση και ανάλογα με την ύπαρξη ή μη φλεγμονής καθορίζεται και ο κλινικός τύπος της ακμής. Οι συνηθέστεροι τύποι ακμής είναι

 

Φαγεσωρική ακμή χαρακτηρίζεται από τους φαγέσωρες. Αυτοί διακρίνονται στους ανοικτούς φαγέσωρες (μαύρα στίγματα) και στους κλειστούς (λευκά στίγματα). Η φαγεσωρική ακμή δεν ανήκει στους φλεγμονώδεις τύπους και δεν είναι τόσο ενοχλητική ή επώδυνη.

 

Βλατιδώδης/βλατιδοφλυκταινώδης ακμή χαρακτηρίζεται από μαύρα και λευκά στίγματα, φλεγμονή, ερυθρότητα, βλατίδες και φλύκταινες, δηλαδή σπυράκια που έχουν πύον και συνήθως είναι κόκκινα στη βάση τους.

 

Κυστική/ οζιδιοκυστική ακμή είναι μια βαριά μορφή ακμής λόγω των βλαβών που την χαρακτηρίζουν, τον χρόνιο χαρακτήρα της, αλλά και την ανθεκτικότητά της στις θεραπείες. Χαρακτηριστικές βλάβες είναι τα οζίδια και οι κύστες που κατά την αποδρομή τους μπορεί να εγκαταλείψουν ουλές ή καφέ και κόκκινα σημάδια.

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ακμή εμφανίζεται κυρίως στην περίοδο της εφηβείας, δηλαδή περίπου από τα 14 μέχρι τα 18 έτη  και στη συνέχεια  είθισται να υποχωρεί σταδιακά. Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρούνται ολοένα και περισσότερα περιστατικά ατόμων τα οποία εμφανίζουν ακμή στην ενήλικη ζωή τους. Η ακμή αυτή κατηγοριοποιείται στην ακμή που δεν υποχωρεί μετά την εφηβική ηλικία και σε εκείνη που εκδηλώνεται πρώτη φορά κατά την ενήλικη ζωή του ατόμου. Συνήθως είναι ήπιας εώς μέτριας μορφής, είναι όμως πιο ανθεκτική. Εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή του προσώπου και συγκεκριμένα στο πηγούνι, γύρω από το στόμα και στο λαιμό.

Άλλοι τύποι ακμής:

 

Κεραυνοβόλος ακμή: οξείας έναρξης  βαριά κυστική ακμή με έντονη διαπύηση που συνήθως παρουσιάζεται σε νεαρούς εφήβους. Μπορεί να συνοδεύεται από κακουχία, πυρετό, αρθραλγίες και αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων στη γενική αίματος.

 

Θερινή ακμή ή ακμή της Μαγιόρκα: εμφανίζεται μετά από πολύωρη έκθεση στον ήλιο στον κορμό και στους ώμους, κυρίως σε γυναίκες. Υπάρχουν ακμοειδή στοιχεία χωρίς φαγέσωρες.

 

Τροπική ακμή: εμφανίζεται λόγω αυξημένης υγρασίαςΑυτή η μορφή ακμής παρατηρείται συνηθέστερα σε υγρά και θερμά κλίματα καθώς και σε άτομα που το εργασιακό τους περιβάλλον χαρακτηρίζεται από υψηλές θερμοκρασίες. Χαρακτηρίζεται από βλατίδες με αιφνίδια έξαρση και οι βλάβες υποχωρούν με την αλλαγή περιβάλλοντος

 

Επαγγελματική ακμή: εμφανίζεται σε άτομα που στον  χώρο εργασίας τους έρχονται σε επαφή με έλαια , χλωριούχα, χημικά και πετρελαιοειδή.

 

Ακμή από φάρμακα: εμφανίζεται μετά από λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων κυρίως κορτιζόνης, ανδρογόνων, οιστρογόνων, αντισυλληπτικών, αντικαταθλιπτικών.

 

Ακμή από καλλυντικά: αρκετά συχνή μορφή ακμής που προκαλείται από καλλυντικά τα οποία περιέχουν  φαγεσωρογόνες ουσίες όπως βαζελίνη, λανολίνη, φυτικά ή χημικά έλαια. Η λανθασμένη χρήση καλλυντικών προϊόντων οδηγεί στην εμφάνιση φαγεσώρων, βλατίδων και φλυκταινών.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Η θεραπευτική αγωγή είναι μακροχρόνια και εξατομικεύεται ανάλογα με τη βαρύτητα και τον τύπο της ακμής, αλλά και το ατομικό ιστορικό του κάθε ασθενή. Πολύ συχνά απαιτείται συνδυασμός θεραπευτικών  μεθόδων, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα.

 

Χρήση τοπικών σκευασμάτων : τοπικά αντιβιοτικά, αζελαϊκό οξύ, υπεροξείδιο του βενζολίου, ρετινοϊκό οξύ,κ.ά χρησιμοποιούνται ως μονοθεραπεία ή συνήθως  σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες

 

Φαρμακευτική αγωγή από το στόμα κυρίως χορηγούνται αντιβιοτικά, ισοτρετινονη, αντισυλληπτικά.

 

Βαθύς ιατρικός καθαρισμός : ο καθαρισμός κατέχει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ακμής. Σε βαθύ καθαρισμό του δέρματος προσώπου, αλλά και του κορμού, μπορούν να προχωρήσουν με απόλυτη ασφάλεια ασθενείς όλων των ηλικιών ακόμη και παιδιά με προεφηβική ακμή. Γίνεται διάνοιξη και αποσυμφόρηση των διαφόρων βλαβών (φαγεσώρων, φλυκταινιδίων, κύστεων)  με άσηπτες τεχνικές και απομάκρυνση του σμήγματος.  Μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες για την ακμή προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.

 

Μικροδερμοαπόξεση με διαμάντι : πρόκειται για προηγμένη διαδικασία μηχανικής δερμοαπόξεσης  του δέρματος με ειδικό ιατρικό μηχάνημα που φέρει κεφαλές από γνήσια, κομμένα με laser, διαμάντια. Οι κεφαλές αυτές μέσω της μηχανικής τριβής αποφολιδώνουν ανώδυνα, αναίμακτα και με απόλυτη ακρίβεια την επιφανειακή στιβάδα του δέρματος , ώστε να διεγερθεί η φυσιολογική διαδικασία ανάπλασής του. Συγχρόνως απομακρύνονται οι επιφανειακοί ρύποι, τα νεκρά κύτταρα και το συσσωρευμένο σμήγμα με αποτέλεσμα ένα άμεσα πιο καθαρό, λείο και λαμπερό δέρμα. Μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες για την ακμή μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο το συνολικό χρόνο φαρμακευτικής αγωγής της ακμής, ενώ αποτελεί και εξαιρετική θεραπεία συντήρησης του καλού αποτελέσματος που έχει επιτευχθεί. Η μέθοδος είναι ανώδυνη, μη επεμβατική, χωρίς ερεθισμούς και απόλυτα ασφαλής για όλες τις ηλικίες.

 

Χημικά peeling με αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Συνήθως χρησιμοποιούνται το αζελαϊκό , το σαλικυλικό και το μανδελικό οξύ. Οι ουσίες αυτές βοηθούν στην ρύθμιση της λιπαρότητας, στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και στην ανανέωση της επιδερμίδας. Για την επίτευξη βέλτιστου αποτελέσματος απαιτούνται περισσότερες από μία συνεδρίες.

 

Ndyag laser  διεισδύει στο βάθος του δέρματος στο σημείο που εντοπίζονται οι σμηγματογόνοι αδένες και με τη θερμότητα που εκλύει επιβραδύνει τη δραστηριότητα των αδένων, μειώνοντας στο ελάχιστο τη λιπαρότητα, αλλά και την παραγωγή βακτηρίων. Το μέγεθος των αδένων μειώνεται και αυτό οδηγεί σε μείωση της έκκρισης σμήγματος και εξουδετέρωση των βακτηρίων με τελικό αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση και την υποχώρηση των βλαβών της ακμής.  Χρησιμοποιείται  εξειδικευμένο ιατρικό πρωτόκολλο και απαιτείται ένας αριθμός συνεδριών οι οποίες επαναλαμβάνονται ανά 15 ημέρες.

ΟΥΛΕΣ ΑΚΜΗΣ

 

Οι ουλές της ακμής διακρίνονται στις εξής  βασικές κατηγορίες

 

 1. Τις υπερτροφικές που προεξέχουν από το δέρμα και που δημιουργούνται λόγω αυξημένης παραγωγής κολλαγόνου κατά τη φάση της επούλωσης. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις η ακμή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση χηλοειδών κυρίως στην περιοχή της ράχης, στους ώμους και στο στήθος. Η ανάπτυξη των υπερτροφικών ουλών ή των χηλοειδών είναι λιγότερο συχνή σε ασθενείς με ακμή σε σχέση με τις ατροφικές ουλές.
 2. Ατροφικές ουλές που χαρακτηρίζονται από απώλεια δερματικού ιστού και είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ουλής που σχετίζεται με την ακμή. Διακρίνονται 2 κύριες κατηγορίες:
 3. Οι στενές και βαθιές ουλές (ice pick scars) που εμφανίζονται σα μια ¨τρυπα¨ στο δέρμα. Η επιδερμίδα μοιάζει να έχει τρυπηθεί από κάποιο αιχμηρό αντικείμενο ή έναν παγοκόφτη. Αυτές οι ουλές πιο συχνά εμφανίζονται στα μάγουλα και προκύπτουν μετά από μόλυνση ακνεικής βλάβης ή κύστης εντός του δέρματος με αποτέλεσμα την καταστροφή του ιστού στο συγκεκριμένο σημείο και τη δημιουργία μιας κακρόστενης ουλής.Η αντιμετώπιση αυτών των ουλών έχει το μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας σε σχέση με την αντιμετώπιση των άλλων τύπων
 4. Πλατιές-κυβοειδείς ουλές είναι οι πιο συνηθισμένες ουλές. είναι στρογγυλές εμβυθισμένες ουλές και μπορεί να είναι επιφανειακές ή αρκετά βαθιές ανάλογα με την ποσότητα του ιστού που καταστρέφεται. Μοιάζουν με κοιλότητες με στρογγυλό ή ωοειδές σχήμα και δημιουργούνται όταν μια φλεγμονώδης βλάβη προκαλεί καταστροφή του κολλαγόνου στο σημείο με αποτέλεσμα το δέρμα να ¨πέφτει¨ δημιουργώντας μια κοιλότητα.
 5. Κυματοειδείς(rolling) ουλές που δημιουργούνται όταν σχηματίζεται ινώδης ιστός μεταξύ του δέρματος και του υποδόριου ιστού που τραβάει την επιδερμίδα προς τα κάτω σχηματίζοντας μια κυματοειδή όψη του δέρματος.
 6. Υπερμελαγχρωματικές βλάβες Δεν πρόκειται για ουλές στο δέρμα, αλλά για τοπική αλλαγή στο χρώμα του δέρματος που δημιουργείται μετά την αποδρομή μιας ακνεικής βλάβης. Καθώς δηλαδή το δέρμα θεραπεύεται παράγει μελανίνη που έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται στο σημείο ένα σημάδι με χρώμα ροζ, κόκκινο, καφέ ή μαύρο, ανάλογα με τον τύπο του δέρματος. Σε πολλές περιπτώσεις η υπερμελάγχρωση υποχωρεί σταδιακά με την πάροδο του χρόνου , υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου τα σημάδια αυτά παραμένουν και χρειάζεται δερματολογική θεραπεία για την εξάλειψή τους.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η θεραπευτική προσέγγιση διαφέρει από άτομο σε άτομο ανάλογα με το είδος των ουλών. Συχνά απαιτείται συνδυασμός μεθόδων

 

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν

 

 1. Δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους (microdermabrasion). Μειώνει σταδιακά το βάθος των ουλών της ακμής προσφέροντας μια πιο λεία υφή στο δέρμα. Χρειάζεται ένας αριθμός συνεδριών για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.
 2. Χημικά peeling που συμβάλλουν στη σταδιακή εξομάλυνση του επιδερμικού ιστού, διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου κι ομαλοποιούν την υφή του δέρματος.
 3. Dermapen. Οι πολλαπλοί μικροτραυματισμοί που προκαλούνται στο δέρμα σε συνδυασμό με ειδικό μίγμα ουσιών που χρησιμοποιείται οδηγεί στην ενεργοποίηση της παραγωγής του κολλαγόνου και στη σταδιακή διόρθωση των ουλών.
 4. Fractionallaser με το οποίο προκαλείται ελεγχόμενη εξάχνωση ιστού  ενώ διεγείρεται η παραγωγή κολλαγόνου. Μπορεί να συνδυαστεί με PRP αυτόλογη μεσοθεραπεία  για ακόμα πιο γρήγορα και καλύτερα αποτελέσματα.
 5. Fillers υαλουρονικού οξέος για τη διόρθωση των ατροφικών ουλών.

ΡΟΔΟΧΡΟΥΣ ΑΚΜΗ (ΝΟΣΟΣ)

Πρόκειται για μια χρόνια, φλεγμονώδη δερματική πάθηση η οποία εμφανίζεται στην περιοχή του προσώπου και κυρίως στα ζυγωματικά, στη μύτη, στο μέτωπο και στο πηγούνι. Είναι μια ακμοειδής διαταραχή των τριχοσμηγματογόνων μονάδων του προσώπου, που συνοδεύεται από αυξημένη αντιδραστικότητα των τριχοειδών στη ζέστη και οδηγεί  σε ερυθρότητα και τελικά σε ευρυαγγείες. Αποτελεί μια πολυπαραγοντική νόσο στην οποία εμπλέκονται το ανοσοποιητικό, το αγγειακό  και το νευρικό σύστημα, καθώς και γενετικοί παράγοντες. Θεωρείται  οικογενής νόσος, ενώ έρευνες αποδεικνύουν την κληρονομική συσχέτιση, καθώς και την εμπλοκή του παρασίτου Demodex στη φλεγμονή της ροδόχρου ακμής.

ΡΟΔΟΧΡΟΥΣ ΑΚΜΗ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

 

Εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 30 με 50 ετών και είναι συχνότερη στις γυναίκες.

 

Εκδηλώνεται κυρίως με

 

ερυθρότητα, η οποία αρχικά είναι παροδική, εμφανίζεται δηλαδή κατά διαστήματα στο πρόσωπο και στη συνέχεια γινεται μόνιμη και επίμονη.

 

Βλατίδες και φλύκταινες: είναι όπως τα σπυράκια της ακμής με πύον ή μικρά κόκκινα εξογκώματα τα οποία συνοδεύονται από αίσθηση καύσου ή κνησμό

ευρυαγγείες

 

οίδημα: προκαλείται σταδιακή πάχυνση, διόγκωση και σκλήρυνση  του δέρματος, κατάσταση που παρατηρείται κυρίως στην περιοχή της ρινός, αλλά και στο μέτωπο, στα βλέφαρα, στα αυτιά και στο πηγούνι.

 

Ερεθισμός των οφθαλμών : μπορεί να παρατηρηθεί βλεφαρίτιδα, επιπεφυκίτιδα ή επισκληρίτιδα. Τα μάτια εμφανίζονται κόκκινα και υγρά , τα βλέφαρα πρησμένα και ερυθρά , ενώ ο ασθενής αναφέρει αίσθημα ξένου σώματος. Συχνά η προσβολή των ματιών μπορεί να αποτελεί το πρώιμο σύμπτωμα της νόσου.

 

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ  ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ

 

Αυξημένη θερμοκρασία περιβάλλοντος

Έκθεση στον ήλιο ή στη ζέστη (όπως μάγειρες που εργάζονται κοντά στις εστίες θερμότητας στην κουζίνα)

Αλκοολούχα ποτά

πικάντικες τροφές ή καυτερά φαγητά

στρες

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΝΟΣΟΥ

 

Ερυθηματοαγγειακή μορφή: παροδικό flashing  και μόνιμο ερύθημα στην κεντρική μοίρα του προσώπου, λιγοστές ευρυαγγείες, αίσθηση καψίματος και νυγμών, ενώ μπορεί να συνυπάρχει και οίδημα.

 

Βλατιδοφλυκταινώδης μορφή : μόνιμο ερύθημα προσώπου, λιγοστές εώς πολυάριθμες βλατιδοφλύκταινες, αίσθηση καψίματος

 

Ρινόφυμα πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση που αφορά τη μύτη και χαρακτηρίζεται από ερύθημα, οίδημα και διόγκωση.

 

Οφθαλμική ροδόχρους νόσος: οι οφθαλμοί εμφανίζουν ήπια επιπεφυκίτιδα με ερυθρότητα, άλγος, αίσθημα ξένου σώματος και δακρύρροια

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

 

Η διάγνωση είναι κυρίως κλινική . Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται εργαστηριακός έλεγχος, καλλιέργεια δέρματος ή ακόμα και λήψη βιοψίας.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Η θεραπευτική αγωγή είναι μακροχρόνια και εξατομικεύεται ανάλογα με τη βαρύτητα και τον τύπο της ροδόχρου ακμής, αλλά και το ατομικό ιστορικό του κάθε ασθενή. Πολύ συχνά απαιτείται συνδυασμός θεραπευτικών  μεθόδων, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα.

 

 1. Αποφυγή των επιβαρυντικών παραγόντων
 2. Χρήση τοπικών σκευασμάτων : τοπικά αντιβιοτικά, μετρονιδαζόλη κ.ά. χρησιμοποιούνται ως μονοθεραπεία ή συνήθως σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες
 3. Φαρμακευτική αγωγή από το στόμα κυρίως χορηγούνται αντιβιοτικά όπως τετρακυκλίνη, μινοκυκλίνη, δοξυκυκλίνη. Σε άτομα με βαριά νόσο που δεν ανταποκρίνονται στα συστηματικά αντιβιοτικά και στις τοπικές θεραπείες μπορεί να χορηγηθεί ισοτρετινοίνη από το στόμα.
 4. Laser Nd:Yag για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών