Κλινικη δερματολογια - αφριδισιολογια

Ευρυαγγείες

ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ ΠΟΔΙΩΝ

Πρόκειται για ένα αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα που απασχολεί αρκετές γυναίκες (κατά κύριο λόγο).Οι ευρυαγγείες είναι τα μικρά διεσταλμένα κόκκινα ή μπλε φλεβικά τριχοειδή που φαίνονται στο δέρμα μας και στα οποία η ροή του αίματος είναι αντίθετη από τη φυσιολογική και πιο αυξημένη, γεγονός που ευθύνεται για τη διατεταμένη μορφή τους στα κάτω άκρα.

Ευρυαγγείες ποδιών

ΑΙΤΙΕΣ

Δεν είναι σαφώς καθορισμένες αλλά κυρίαρχο ρόλο φαίνεται να έχει η κληρονομικότητα. Άλλοι παράγοντες είναι οι ορμονικές διαταραχές, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, η πολύωρη ορθοστασία ή καθιστική στάση σώματος, οι τραυματισμοί, η λήψη αντισυλληπτικών ή ορμονικών θεραπειών, η παχυσαρκία ή ακόμα και η φλεβική ανεπάρκεια.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Συνήθως οι ευρυαγγείες είναι ασυμπτωματικές. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα είναι αισθητικό. Σε κάποιες περιπτώσεις, και κυρίως όταν υπάρχει φλεβική ανεπάρκεια, μπορεί να προκαλείται αίσθημα βάρους, καύσος στα κάτω άκρα, αίσθημα νυγμών (τσιμπήματα) ή αίσθημα πόνου και οίδημα στους αστραγάλους. Συχνά συνυπάρχουν με κιρσούς(οι ευρυαγγείες είναι μικρότερες σε διάμετρο και εντοπίζονται επιφανειακά στο δέρμα, ενώ οι κιρσοί είναι φλέβες μεγαλύτερες σε διάμετρο που εντοπίζονται βαθύτερα στο δέρμα). Σε κάθε περίπτωση συστήνεται triplex αγγείων κάτω άκρων προκειμένου να ελεγχθεί το φλεβικό δίκτυο που τροφοδοτεί τις ευρυαγγείες.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

NDYag laser: δρα στοχευμένα πάνω στα «σπασμένα αγγεία». Η ενέργεια απορροφάται από την αιμοσφαιρίνη και έτσι καταστρέφεται το τοίχωμα των αγγείων. Αμέσως μετά τη θεραπεία το χρώμα των αγγείων αρχίζει να σβήνει, ενώ το αποτέλεσμα ολοκληρώνεται σε 3-6 εβδομάδες. Μετά τη θεραπεία συστήνεται ο ασθενής να φοράει κάλτσες διαβαθμιζόμενης συμπίεσης για διάστημα δυο εβδομάδων, ενώ είναι απαραίτητη η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο.


Σκληροθεραπεία: έγχυση σκληρυντικών φαρμακευτικών ουσιών που προκαλούν καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του αγγείου και ίνωση στη φλέβα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το σβήσιμο των ευρυαγγειών.Συνήθως ο συνδυασμός των δύο θεραπειών προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα στην εξάλειψη των ευρυαγγειών στα πόδια.

ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

πρόκειται για διευρυμένα τριχοειδή αγγεία που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα και είναι ορατά με γυμνό μάτι. Συνήθως η διάμετρός τους είναι 0,1-1 χιλιοστό, ενώ το χρώμα τους είναι κόκκινο, μπλε ή ιώδες. Μπορεί να είναι μεμονωμένες γραμμοειδείς, στικτές ή αραχνοειδείς ή να είναι διάχυτες και να σχηματίζουν ομάδες.

ΑΙΤΙΕΣ

Εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες και συνήθως στη μύτη, στα μάγουλα και στο πηγούνι. Οι ευρυαγγείες του προσώπου οφείλονται κυρίως σε κληρονομικούς ή ορμονικούς παράγοντες, αλλά και στην υπερβολική έκθεση στον ήλιο, στη ροδόχρου νόσο, σε τραυματισμούς, σε συστηματική χρήση κορτικοστεροειδών καθώς και σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο ερυθηματώδης λύκος.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Δεν προκαλούν κάποιο σύμπτωμα στον ασθενή ούτε είναι επικίνδυνες για την υγεία.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

NDYag laser: δρα στοχευμένα πάνω στις ευρυαγγείες. Η ενέργεια διεισδύει στο δέρμα στοχεύοντας μονάχα τα σπασμένα αγγεία, χωρίς να επηρεάζονται οι γύρω ιστοί. Η ενέργεια απορροφάται αποκλειστικά από την κόκκινη χρωστική ουσία του αίματος δηλαδή την αιμοσφαιρίνη με αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα τοιχώματα των αγγείων και στη συνέχεια να αποβάλλονται από τον οργανισμό. Αμέσως μετά τη θεραπεία το χρώμα των αγγείων αρχίζει να σβήνει ενώ το αποτέλεσμα ολοκληρώνεται σε 3-6 εβδομάδες. Συνήθως απαιτούνται 1-3 συνεδρίες με μεσοδιαστήματα ενός μηνός.