Κλινικη δερματολογια - αφριδισιολογια

Υπεριδρωσία

ΥΠΕΡΙΔΡΩΣΙΑ

Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται αυξημένη παραγωγή ιδρώτα. Εμφανίζεται εξίσου και στα δύο φύλα και πιο συχνά μετά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής. Είναι μια αρκετά συχνή κατάσταση αφού αφορά περίπου το 3% του πληθυσμού. Η αυξημένη παραγωγή ιδρώτα δεν είναι μόνο ένα αισθητικό πρόβλημα, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να επηρεάζει αρνητικά τη ψυχολογία των ασθενών και να δυσκολεύει τις κοινωνικές και επαγγελματικές σχέσεις τους.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση της υπεριδρωσίας βασίζεται στη λήψη του ιστορικού  του ασθενή και  στον πλήρη εργαστηριακό έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για πρωτοπαθή ή δευτεροπαθή υπεριδρωσία. Η πρωτοπαθής (ιδιοπαθής) είναι συνήθως εστιακή δηλαδή εντοπισμένη σε συγκεκριμένα σημεία όπως πρόσωπο, μασχάλες, πέλματα.  Επίσης σε πολλές περιπτώσεις είναι κληρονομική, δηλαδή  εμφανίζεται μεταξύ ατόμων της ίδιας οικογένειας. Η  δευτεροπαθής υπεριδρωσία οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές πχ θυρεοειδοπάθειες, σε μεταβολικά νοσήματα, σε καρδιαγγειακές βλάβες, σε σακχαρώδη διαβήτη, λήψη αντικαταθλιπτικών σκευασμάτων, εμμηνόπαυση κτλ

Υπεριδρωσία

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας περιλαμβάνουν

Ενέσεις νευροτοξίνης. H συγκεκριμένη επιλογή έχει πλέον τα καλύτερα αποτελέσματα χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Αντιιδρωτικές κρέμες και σπρέι

Χειρουργική αφαίρεση ιδρωτοποιών αδένων

Ιοντοφόρηση

Λήψη αντιχολινεργικών φαρμάκων (έχουν περιορισμένη χρήση λόγω των παρενεργειών τους)

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΝΕΣΕΩΝ ΝΕΥΡΟΤΟΞΙΝΗΣ 

Πριν γίνει η εφαρμογή της νευροτοξίνης γίνεται ένα ειδικό τεστ, το τεστ ιωδίου/αμύλου το οποίο χρωματίζει την περιοχή που υπερεκκρίνει ιδρώτα. Με αυτό τον τρόπο σχεδιάζονται τα σημεία και τα όρια της έγχυσης . Στη συνέχεια γίνεται η έγχυση της νευροτοξίνης με λεπτές βελόνες στα σημεία που έχουν σχεδιαστεί. Γίνονται πολλαπλές ενέσεις σε απόσταση περίπου 2cm.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή νευροτοξίνης εμποδίζει την υπερβολική εφίδρωση κι όχι τη φυσιολογική παραγωγή ιδρώτα. Στη συνέχεια ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητές του.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Η διάρκεια της ενέσιμης θεραπείας είναι περίπου 15-20 λεπτά ενώ τα αποτελέσματα γίνονται αντιληπτά μέσα σε λίγες μέρες από την εφαρμογή. Η μείωση της υπεριδρωσίας διαρκεί περίπου έξι με οχτώ μήνες για τις παλάμες και τα πέλματα και εώς 9 μήνες  για τις μασχάλες.

ΟΔΗΓΙΕΣ

Μετά την εφαρμογή των ενέσεων καλό είναι ο ασθενής να αποφεύγει τις υψηλές θερμοκρασίες πχ έκθεση στον ήλιο, σάουνα, ζεστό μπάνιο. Επίσης συστήνεται η αποφυγή έντονης σωματική άσκησης καθώς και ο ερεθισμός ή η τριβή της περιοχής. Τέλος καλό είναι να μη  γίνει λήψη ασπιρίνης και κατανάλωση αλκοόλ για 24 ώρες.