Κλινική Δερματολογία - Αφροδισιολογία
Υπεριδρωσία
Τι είναι η Υπεριδρωσία
Η υπεριδρωσία είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία οι ιδρωτοποιοί αδένες παράγουν ιδρώτα σε υπερβολικές ποσότητες, πέρα από τις φυσιολογικές ανάγκες του σώματος. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να επηρεάσει τις μασχάλες, τις παλάμες, τα πέλματα και το πρόσωπο.
Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται αυξημένη παραγωγή ιδρώτα. Εμφανίζεται εξίσου και στα δύο φύλα και πιο συχνά μετά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής. Είναι μια αρκετά συχνή κατάσταση αφού αφορά περίπου το 3% του πληθυσμού. Η αυξημένη παραγωγή ιδρώτα δεν είναι μόνο ένα αισθητικό πρόβλημα, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να επηρεάζει αρνητικά τη ψυχολογία των ασθενών και να δυσκολεύει τις κοινωνικές και επαγγελματικές σχέσεις τους.
Η χρήση της βοτουλινικής τοξίνης (Botox), γνωστή κυρίως για τις αντιγηραντικές της ιδιότητες, προσφέρει μία εξαιρετικά αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας.
Διάγνωση
Η διάγνωση της υπεριδρωσίας γίνεται μέσω λήψης του ιατρικού ιστορικού και πλήρους εργαστηριακού ελέγχου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για πρωτοπαθή ή δευτεροπαθή υπεριδρωσία.
- Πρωτοπαθής υπεριδρωσία: Εστιακή κατάσταση που επηρεάζει κυρίως περιοχές όπως το πρόσωπο, οι μασχάλες, τα πέλματα και οι παλάμες. Συχνά είναι κληρονομική.
- Δευτεροπαθής υπεριδρωσία: Συνδέεται με άλλες παθήσεις, όπως ορμονικές διαταραχές (π.χ. θυρεοειδοπάθειες) ή μεταβολικά νοσήματα, σε καρδιαγγειακές βλάβες, σε σακχαρώδη διαβήτη, λήψη αντικαταθλιπτικών σκευασμάτων, εμμηνόπαυση κτλ.
Οι θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας περιλαμβάνουν:
- Ενέσεις νευροτοξίνης (Botox). Η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιείται για τη μείωση της υπερβολικής εφίδρωσης σε περιοχές όπως οι μασχάλες, οι παλάμες και τα πέλματα, και προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα με ελάχιστες παρενέργειες.
- Αντιιδρωτικές κρέμες και σπρέι
- Χειρουργική αφαίρεση ιδρωτοποιών αδένων
- Ιοντοφόρηση
- Λήψη αντιχολινεργικών φαρμάκων (έχουν περιορισμένη χρήση λόγω των παρενεργειών τους)
Στις γυναίκες προκαλείται τραχηλίτιδα, αυξημένες κολπικές εκκρίσεις, πόνος κατά την ούρηση, κολπική αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους και μετά την επαφή, διόγκωση του αιδοίου, καθώς και άλγος στην κοιλιακή και πυελική χώρα. Επίσης μπορεί να προκληθεί φαρυγγίτιδα που εκδηλώνεται με πρησμένους αδένες ή και αίσθημα καψίματος στο λαιμό. Το 50% των γυναικών δεν εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα.
Συχνά η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει πρωκτίτιδα τόσο σε άντρες όσο και στις γυναίκες που εκδηλώνεται με κνησμό,αιμορραγία ή πόνο κατά τις κενώσεις.
Η διάρκεια της ενέσιμης θεραπείας είναι περίπου 15-20 λεπτά ενώ τα αποτελέσματα γίνονται αντιληπτά μέσα σε λίγες μέρες από την εφαρμογή. Η μείωση της υπεριδρωσίας διαρκεί περίπου έξι με οχτώ μήνες για τις παλάμες και τα πέλματα και εώς 9 μήνες για τις μασχάλες.
Πριν γίνει η εφαρμογή της νευροτοξίνης γίνεται ένα ειδικό τεστ, το τεστ ιωδίου/αμύλου το οποίο χρωματίζει την περιοχή που υπερεκκρίνει ιδρώτα. Με αυτό τον τρόπο σχεδιάζονται τα σημεία και τα όρια της έγχυσης . Στη συνέχεια γίνεται η έγχυση της νευροτοξίνης με λεπτές βελόνες στα σημεία που έχουν σχεδιαστεί. Γίνονται πολλαπλές ενέσεις σε απόσταση περίπου 2cm. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή νευροτοξίνης εμποδίζει την υπερβολική εφίδρωση κι όχι τη φυσιολογική παραγωγή ιδρώτα. Στη συνέχεια ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητές του.
Μετά την εφαρμογή των ενέσεων καλό είναι ο ασθενής να αποφεύγει τις υψηλές θερμοκρασίες πχ έκθεση στον ήλιο, σάουνα, ζεστό μπάνιο. Επίσης συστήνεται η αποφυγή έντονης σωματική άσκησης καθώς και ο ερεθισμός ή η τριβή της περιοχής. Τέλος καλό είναι να μη γίνει λήψη ασπιρίνης και κατανάλωση αλκοόλ για 24 ώρες.
Total Derma Δρ. Τασιούλα Δήμητρα