Κλινικη δερματολογια - αφριδισιολογια

Ψείρες-φθειρίαση

ΨΕΙΡΕΣ –ΦΘΕΙΡΙΑΣΗ

Η φθειρίαση είναι μια κνησμώδης δερματοπάθεια που οφείλεται σε ένα από τα τρία είδη ψείρας του ανθρώπου (κεφαλής, σώματος, εφηβαίου). Πρόκειται για μια συνηθισμένη κνησμώδη δερματοπάθεια που προκαλεί έντονη ενόχληση στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους. Οι ψείρες είναι παράσιτα που ζουν στα κεφαλάκια των παιδιών (9-12 ετών) και μεταπηδούν από το ένα στο άλλο κυρίως λόγω της συνήθειάς τους να έρχονται σε στενή επαφή όταν παίζουν και να ανταλλάσσουν αντικείμενα όπως χτένες, καπέλα κά. Οι ψείρες δηλαδή εκτός από την άμεση επαφή μπορούν να μεταδοθούν και μέσω αντικειμένων. Οι ψείρες διαδίδονται εύκολα σε όλες τις μικρές παιδικές κοινότητες όπως σχολεία, παιδικοί σταθμοί, παιδότοποι.


Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα που προκαλεί η φθειρίαση είναι ο έντονος κνησμός στο τριχωτό. Συχνά μάλιστα λόγω του έντονου ξυσίματος δημιουργούνται στο δέρμα τραυματισμοί και τοπικές επιμολύνσεις. Τα πιο έντονα συμπτώματα παρατηρούνται στο ύψος του αυχένα και πίσω από τα αυτιά, όπου τα παράσιτα βρίσκονται συγκεντρωμένα σε μεγαλύτερους αριθμούς. Είναι πιθανό να είναι ορατά τα ίδια τα παράσιτα (οι ψείρες), αλλά κυρίως φαίνονται τα χαρακτηριστικά λευκωπά αβγά τους που δεν αποκολλώνται από τις τρίχες (κόνιδες). Οι κόνιδες έχουν λευκό ή καφέ χρώμα και είναι πιο μικρές από κεφαλή καρφίτσας ,ενώ είναι σφιχτά προσκολλημένες στις τρίχες.

Ψείρες-φθειρίαση

ΘΕΡΑΠΕΙΑ


Η θεραπεία περιλαμβάνει ειδικά αντιπαρασιτικά φάρμακα που είναι διαθέσιμα με μορφή σαμπουάν, ζελέ ή σκόνης και δρουν πάνω στα νευρικά κύτταρα των ψειρών επιφέροντάς τους παράλυση και τελικά θάνατο. Τα πιο αποτελεσματικά ενεργά συστατικά είναι οι φυσικές πυρεθρίνες και τα συνθετικά παράγωγά τους όπως περμεθρίνη.