Κλινικη δερματολογια - αφριδισιολογια

Μολυσματική Τέρμινθος

MOΛΥΣΜΑΤΙΚΗ ΤΕΡΜΙΝΘΟΣ

Είναι μια καλοήθης αυτοπεριοριζόμενη ιογενής νόσος του δέρματος και των βλεννογόνων που οφείλεται στον ιό molluscum contagiosum virus(MCV). Διασπείρεται με αυτοενοφθαλμισμό σε σημεία λύσης του δέρματος ή μετά από άμεση επαφή με βλάβες του δέρματος ή ακόμα και με επαφή με μολυσμένα σεντόνια, πετσέτες κτλ. Όταν το εξάνθημα εντοπίζεται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή

 

Ο χρόνος επώασης κυμαίνεται από 7 ημέρες εώς 6 μήνες

Μολυσματική Τέρμινθος

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

 

Οι βλάβες συνήθως εμφανίζονται κατά ομάδες αλλά μπορεί να είναι και μεμονωμένες

 

Πρόκειται για ημισφαιρικά ,στο χρώμα του δέρματος  ή ρόδινα  γυαλιστερά σπυράκια. Το  μέγεθός τους συνήθως είναι 2 εώς 5 χιλιοστά  και μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια με χαρακτηριστικό ομφαλωτό κέντρο(σαν κρατήρας). Περιέχουν ένα παχύρρευστο υλικό και ενώ στην αρχή είναι μαλακά στην αφή, στη συνέχεια μεγαλώνουν και γίνονται πιο σκληρά.

 

Εμφανίζονται κυρίως γύρω απ΄τα γεννητικά όργανα, στο μέσα μέρος των μηρών,  στην περιοχή του πρωκτού, στους γλουτούς και στην κοιλιά.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Οι βλάβες έχουν τάση αυτοίασης σε διάστημα 2-6 μηνών αλλά λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας συστήνεται θεραπεία

 

Οι θεραπευτικές επιλογές είναι

 

-η απόξεση ή σύνθληψη με χειρουργική λαβίδα ή κοχλιάριο,

-η κρυοθεραπεία με τη χρήση υγρού αζώτου. Εφαρμόζεται πάνω στις βλάβες με ψεκασμό ή με βαμβακοφόρο στειλεό. Δε χρειάζεται τοπική αναισθησία και το άτομο επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητές του.

-η διαθερμοπηξία, οι βλάβες καταστρέφονται με τη χρήση ηλεκτρισμού. Προηγείται τοπική αναισθησία.

το COlaser , αποτελεί μια ασφαλή τεχνική με υψηλά ποσοστά επιτυχίας και άμεσο αποτέλεσμα

-η τοπική χρήση διαλύματος υδροξειδίου του καλίου 10%

 

Μετά τη θεραπεία είναι απαραίτητο να υπάρχει συστηματική παρακολούθηση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να εντοπίζονται και να θεραπεύονται εγκαίρως νέες βλάβες οι οποίες ήταν σε φάση επώασης και δεν είχαν εκδηλωθεί. Με τον τρόπο αυτό έχουμε μια ολοκληρωμένη θεραπεία και αποτελεσματική εκρίζωση του ιού.

ΓΟΝΟΚΟΚΚΙΚΗ ΛΟΙΜΩΞΗ (γονόρροια ή βλεννόρροια)

Αίτιο της γονόρροιας είναι η Neisseria gonorrhoaeένα βακτήριο που μπορεί να αναπτυχθεί και να πολλαπλασιαστεί εύκολα στους βλεννογόνους του σώματος.

 

Μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή(κολπική, πρωκτική, στοματική) και από τη μητέρα στο νεογνό κατά τον τοκετό. Ο χρόνος επώασης κυμαίνεται μεταξύ 2-8 ημερών. Τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε διάστημα 2 εώς 10 ημερών μετά την επαφή με μολυσμένο άτομο. Στις γυναίκες το διάστημα αυτό μπορεί να φτάσει τις 3 εβδομάδες.

 

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

 

Ο γονόκοκκος στους άνδρες προκαλεί συνήθως ουρηθρήτιδα με έξοδο από την ουρήθρα πυώδους, θολερού εκκρίματος και πόνο ή αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση. Επίσης προκαλείται επιδιδυμίτιδα, ορχίτιδα με πόνο ή πρήξιμο στους όρχεις, καθώς και  φαρυγγίτιδα που εκδηλώνεται με πρησμένους αδένες ή και αίσθημα καψίματος στο λαιμό. Μόνο το 10% των λοιμώξεων στους άντρες είναι ασυμπτωματικές

 

Στις γυναίκες προκαλείται τραχηλίτιδα, αυξημένες κολπικές εκκρίσεις, πόνος κατά την ούρηση, κολπική αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους και μετά την επαφή, διόγκωση του αιδοίου, καθώς και άλγος στην κοιλιακή και πυελική χώρα. Επίσης μπορεί να προκληθεί φαρυγγίτιδα που εκδηλώνεται με πρησμένους αδένες ή και αίσθημα καψίματος στο λαιμό. Το 50% των γυναικών δεν εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα.

 

Συχνά η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει πρωκτίτιδα τόσο σε άντρες όσο και στις γυναίκες που εκδηλώνεται με κνησμό,αιμορραγία ή πόνο κατά τις κενώσεις.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Στις γυναίκες χωρίς θεραπεία, η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως  φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, αποβολές στο πρώτο τρίμηνο, εξωμήτρια εγκυμοσύνη και στειρότητα. Επίσης σε περίπτωση εγκυμοσύνης υπάρχει ο κίνδυνος να μεταδοθεί η λοίμωξη στο νεογνό κατά τη διάρκεια του τοκετού και να προκληθούν σοβαρές επιπλοκές στο νεογνό.

 

Και στα δύο φύλα η λοίμωξη μπορεί να γενικευθεί και να προκαλέσει εξάνθημα και αρθρίτιδα, ενώ σπάνια μηνιγγίτιδα και ενδοκαρδίτιδα.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

 

Η διάγνωση βασίζεται στην άμεση μικροσκόπηση κατα Gram , στην καλλιέργεια και σε μεθόδους ανίχνευσης του νουκλεικού οξέος.

 

Πάντα γίνεται έλεγχος για άλλα ΣΜΝ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Η γονόρροια θεραπεύεται με τη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων. Οι ερωτικοί σύντροφοι πρέπει επίσης να υποβληθούν σε εξετάσεις και θεραπευτική αγωγή για τη γονόρροια, ακόμα κι αν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Είναι απαραίτητος ο επανέλεγχος μετά από κάποιο χρονικό διάστημα γιατί υπάρχει πιθανότητα ανθεκτικότητας σε ορισμένα αντιβιοτικά οπότε θα χρειαστεί τροποποίηση της αγωγής.