Κλινικη δερματολογια - αφριδισιολογια

Μυρμηκίες

ΜΥΡΜΗΓΚΙΕΣ (ΜΥΡΜΗΚΙΕΣ)

Καλοήθεις βλάβες του δέρματος που προκαλούνται από τον HPV. Παρατηρούνται σε όλες τις ηλικίες αλλά πιο συχνά σε παιδιά και εφήβους και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Μεταδίδονται με άμεση επαφή από ένα άτομο σε άλλο ή έμμεσα με την επαφή του δέρματος με μολυσμένες επιφάνειες πχ πισίνες, αποδυτήρια. Ο ιός εισέρχεται στο δέρμα μέσω μικρών πληγών, αμυχών ή ρωγμών (σκασμένο δέρμα). Συνήθως δεν προκαλούν κάποιο σύμπτωμα. Εξαίρεση αποτελούν οι μυρμηγκιές που εμφανίζονται στο πέλμα και συχνά προκαλούν πόνο ή ενόχληση στη βάδιση. Τα παιδιά με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και τα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μυρμηγκιές.

ΜΥΡΜΗΓΚΙΕΣ (ΜΥΡΜΗΚΙΕΣ)

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Συχνά το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού καταπολεμά τον ιό και οι μυρμηγκιές υποχωρούν αυτόματα. Ωστόσο εξαιτίας της αυξημένης πιθανότητας μετάδοσης του ιού προτιμάται η καταστροφή των δερματικών βλαβών με τους εξής τρόπους

 

  1. Κρυοθεραπεία: με τη χρήση υγρού αζώτου, καταψύχεται η περιοχή της βλάβης. Η χαμηλή θερμοκρασία που χρησιμοποιείται νεκρώνει τα κύτταρα του παθολογικού ιστού με αποτέλεσμα να σταματήσουν να αναπτύσσονται και το παιδί να απαλλάσσεται από τη μυρμηγκιά. Δεν απαιτείται τοπική αναισθησία και το παιδί μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις δραστηριότητές του. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερες από 1 συνεδρίες.
  2. Διαθερμοπηξία: με αυτή τη μέθοδο διοχετεύεται ηλεκτρικό ρεύμα στον ιστό της δερματικής βλάβης με αποτέλεσμα η θερμότητα που προκαλείται να καταστρέφει τα κύτταρα της μυρμηγκιάς. Πριν τη θεραπεία εφαρμόζεται τοπικά αναισθητική κρέμα ή γίνεται ένεση τοπικά και έτσι η διαδικασία είναι ανώδυνη. Η πληγή που δημιουργείται χρειάζεται τοπική θεραπεία για λίγες μέρες.
  3. Laser CO2: με τη μέθοδο αυτή μια δυνατή δέσμη φωτός απελευθερώνεται στοχευμένα στη βλάβη και απορροφάται από τον ιστό της μυρμηγκιάς, ο οποίος τελικά καταστρέφεται. Πριν την εφαρμογή χρησιμοποιείται τοπικό αναισθητικό. Το παιδί μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις δραστηριότητές του.
  4. Τοπική εφαρμογή διαλυμάτων όπως πχ μονοχλωροοξικού οξέος.