Διατροφή και Ακμή: Μύθοι και Πραγματικότητα

Διατροφή και Ακμή
Από τη Δρ. Τασιούλα Δήμητρα, Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο

Το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας, πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 18–21 Απριλίου 2024, στο ξενοδοχείο «Makedonia Palace», στη Θεσσαλονίκη. Η εξειδικευμένη θεματολογία του συνεδρίου αφορούσε τις «Παθήσεις Εξαρτημάτων Δέρματος». Η Δρ. Τασιούλα Δήμητρα μίλησε αναλυτικά για τη Διατροφή και Ακμή.

Η ακμή αποτελεί μια σύνθετη, φλεγμονώδη πάθηση των σμηγματογόνων αδένων που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως γενετικούς , ορμονικούς και περιβαλλοντικούς. Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη ή και την επιδείνωση της ακμής είναι η διατροφή. Ας ανακαλύψουμε λοιπόν πώς η διατροφή επηρεάζει την ακμή και ποιοι είναι οι μύθοι και οι αλήθειες γύρω από αυτό το θέμα.

Υδατάνθρακες και Ακμή

Η κατανάλωση υδατανθράκων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) σχετίζεται με αυξημένη εμφάνιση ακμής, καθώς προκαλεί υπεργλυκαιμία και υπερινσουλιναιμία. Η αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης ενισχύει την έκκριση ανδρογόνων, οδηγώντας σε αυξημένη παραγωγή σμήγματος. Αυτός ο μηχανισμός συμβάλλει στη φλεγμονή του δέρματος. Η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων με χαμηλό GI (όπως προϊόντα ολικής άλεσης ) μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή αυτών των επιδράσεων.

Φυτικές ίνες

αποτελούν μέρη των φυτικών τροφών τα οποία δεν πέπτονται και δεν απορροφώνται από τον οργανισμό μας. Οι περισσότερες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες οδηγεί στον περιορισμό των αλλοιώσεων της ακμής.

Γαλακτοκομικά Προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά περιέχουν καζεΐνη και πρωτεΐνες ορού γάλακτος, που συμβάλλουν στην παραγωγή ινσουλίνης και ανδρογόνων. Επίσης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ορμόνες που μπορεί να αυξήσουν τη λιπαρότητα του δέρματος και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη του βακτηρίου Cutibacterium acnes. Τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα φαίνεται να έχουν ισχυρότερη συσχέτιση με την ακμή από ό,τι τα πλήρη γαλακτοκομικά.

Διατροφή και Ακμή

Λιπαρά Οξέα

Η διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Συγκεκριμένα τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τη συχνότητα εμφάνισης ακμής, βελτιώνουν την ποιότητα του σμήγματος και αυξάνουν την ανοχή του δέρματος σε βακτηριακούς παράγοντες. Αντιθέτως τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και τα κορεσμένα λίπη μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή.

Βιταμίνες και Μέταλλα

Ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα, όπως οι βιταμίνες A, D, E και ο ψευδάργυρος, είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για το δέρμα. Οι βιταμίνες έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, προστατεύοντας το δέρμα από την υπερβολική παραγωγή σμήγματος και την ανάπτυξη βακτηρίων.

Προβιοτικά και Πρεβιοτικά

Τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία του εντέρου και του δέρματος. Τα προβιοτικά μειώνουν τη φλεγμονή και αναστέλλουν την ανάπτυξη του Cutibacterium acnes, προσφέροντας μια φυσική λύση για τη μείωση της ακμής. Πηγές προβιοτικών είναι το γιαούρτι και το κεφίρ, ενώ πηγές πρεβιοτικών είναι το σκόρδο, τα κρεμμύδια και οι μπανάνες.

Αλκοόλ και Ακμή

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει την ακμή, καθώς αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης και προκαλεί φλεγμονή στο δέρμα. Το αλκοόλ αποδυναμώνει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα, δυσχεραίνοντας την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε βακτήρια που σχετίζονται με την ακμή.

Μαύρη Σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν επηρεάζει άμεσα την ακμή. Αν και παρουσιάζει ασθενή φαγεσωρογόνο δράση, τα φλαβονοειδή της ενδέχεται να προσφέρουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Κατευθυντήριες Συστάσεις

Η διατροφή διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη και διαχείριση της ακμής. Η ενσωμάτωση μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να συμβάλλει θετικά στην υγεία του δέρματος και να περιορίσει τα συμπτώματα της ακμής.

Κυρίως συνιστάται η αποφυγή τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως επεξεργασμένα άλευρα και ζάχαρη, καθώς και η μείωση κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων. Η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ψάρια, αποτελεί μια ισορροπημένη προσέγγιση που ενισχύει την υγεία του δέρματος και του οργανισμού γενικότερα.

Η διατροφή διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη και διαχείριση της ακμής. Η ενσωμάτωση μιας υγιεινής, βιώσιμης διατροφής μπορεί να συμβάλει θετικά στην υγεία του δέρματος και να περιορίσει τα συμπτώματα της ακμής.

Receive the latest news
Subscribe To Our Newsletter
Μετάβαση στο περιεχόμενο