Κλινικη δερματολογια - αφριδισιολογια

Δερματίτιδα εξ επαφής

ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΕΞ ΕΠΑΦΗΣ

Πρόκειται για φλεγμονή του δέρματος που προκαλείται από επαφή με εξωγενείς ουσίες και παράγοντες. Το δέρμα γίνεται ερυθρό, κνησμώδες και λεπιδώδες, ενώ σε κάποιες οξείες περιπτώσεις εμφανίζονται και φυσαλίδες οι οποίες ρήγνυνται εγκαταλείποντας μια υγρή επιφάνεια. Αν το δέρμα συνεχίσει να ερεθίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα γίνεται παχύ, σκληρό και συνήθως ξεφλουδίζει. Το σημείο του σώματος που προσβάλλεται πιο συχνά είναι τα χέρια.


Η κατάσταση αυτή δεν είναι μεταδοτική.

Δερματίτιδα εξ επαφής

Διακρίνεται σε


Ερεθιστική (τοξική) δερματίτιδα εξ επαφής: πρόκειται για την κλινική απάντηση του δέρματος σε μια ποικιλία ερεθιστικών χημικών ουσιών ή φυσικών παραγόντων που έρχονται σε επαφή με αυτό χωρίς να υπεισέρχεται αλλεργικός μηχανισμός.


Είναι η πιο συχνά εμφανιζόμενη δερματίτιδα. Μεγαλύτερη ευαισθησία εμφανίζουν τα ατοπικά άτομα αυτά δηλαδή που εμφανίζουν ατοπική δερματιτιδα, άσθμα, ρινίτιδα. Η ερεθιστική απάντηση είναι μεγαλύτερη στα παιδιά και μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας. Ευθύνεται για το 80% των δερματοπαθειών στο χώρο εργασίας.


Τα συχνότερα αίτια εμφάνισης ερεθιστικότητας ανάλογα με την εντόπιση είναι


Στα χέρια: νερό(συχνή χρήση), σαπούνι, καθαριστικά, απορρυπαντικά
Περιστοματικά : τροφές(ιδιαίτερα χυμοί φρούτων, λαχανικών), σάλιο, σκούπισμα της περιοχής, γλείψιμο χειλιών
Στο σώμα αφρόλουτρα, απορρυπαντικά, διαλύτες
Περιγεννητική περιοχή λόγω της συνεχούς διαβροχής , κοπράνων ούρων(πάνα)
Ιδιαίτερα συχνή είναι η δερματιτιδα εκ σπαργάνων που εμφανίζεται στην περιοχή που η πάνα έρχεται σε επαφή με το δέρμα και οφείλεται σε παρατεταμένη επαφή με ούρα και κόπρανα.


Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής: προκαλείται από διάφορες φυσικές ή συνθετικές ουσίες του περιβάλλοντος οι οποίες ερχόμενες σε επαφή με το δέρμα προκαλούν ευαισθητοποίηση του ατόμου( για την εμφάνισή της δηλαδή απαιτείται προηγούμενη ευαισθητοποίηση ενός προδιατεθειμένου ατόμου σε ένα αλλεργιογόνο). Αυτό μπορεί να συμβεί είτε με επαφή είτε με παρατεταμένη έκθεση στο συγκεκριμένο παραάγοντα.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  • τοπικά κορτικοστεροειδή, αναστολείς καλσινευρίνης
  • Μαλακτικά, ενυδατικά
  • Συστηματική αγωγή με κορτικοστεροειδή , αντιισταμινικά
  • Εντόπιση της αιτίας και αποφυγή του υπεύθυνου παράγοντα με τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης