Κλινικη δερματολογια - αφριδισιολογια

Απλός έρπης

Απλός έρπης

Οι ερπητικές λοιμώξεις από τον απλό έρπητα οφείλονται στους δυο διαφορετικούς τύπους του ιού, HSV-1  και HSV-2. Συνήθως,  ο ιός τύπου 1 προσβάλλει την περιοχή του προσώπου και κυρίως τα χείλη (επιχείλιος έρπης)  , ενώ ο ιός τύπου 2 προσβάλλει τα γεννητικά όργανα (έρπης γεννητικών οργάνων). Λιγότερο συχνά μπορεί να προσβληθεί οποιαδήποτε άλλη περιοχή του σώματος.

επιχειλιος ερπης

Κλινική εικόνα

Ο έρπης εμφανίζεται με τη μορφή πολλαπλών επώδυνων  φυσαλίδων σε ερυθηματώδη βάση που συνοδεύονται από αίσθημα κνησμού και καύσου στην περιοχή. Σε λίγες μέρες οι φυσαλίδες ξηραίνονται και εφελκιδοποιούνται. Μετά από 2-3 εβδομάδες οι βλάβες υποχωρούν χωρίς να αφήνουν ουλές.

 

Πολύ συχνά η πρωτολοίμωξη από τον ιό HSV-1 είναι ασυμπτωματική. Στην περίπτωση που παρουσιάσει συμπτώματα αυτά εμφανίζονται 3-7 ημέρες μετά τη μόλυνση από τον ιό. Τα πρόδρομα συμπτώματα περιλαμβάνουν επώδυνη λεμφαδενοπάθεια, κακουχία, ανορεξία, εμπύρετο, άλγος και αίσθημα καύσου. Συνήθως η μόλυνση συμβαίνει στην παιδική ηλικία και εμφανίζεται σαν ερπητική ουλοστοματίτιδα με εμπύρετο, διαβρώσεις στοματικού βλεννογόνου, επώδυνους λεμφαδένες και φαρυγγίτιδα. Στους νέους ενήλικους η πρωτολοίμωξη συνήθως εμφανίζεται με πολλαπλές επώδυνες φυσαλίδες πάνω σε ερυθηματώδη βάση κυρίως στην περιοχή των χειλέων. Συχνά παρουσιάζονται διαβρώσεις και στο στοματικό βλεννογόνο.

 

Η πρωτοπαθής λοίμωξη από τον HSV-2 έχει έντονη κλινική εικόνα με πολλαπλές φυσαλίδες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, του εφηβαίου, των γλουτών ή στην περιπρωκτική περιοχή και συνοδό ερύθημα και οίδημα της πάσχουσας περιοχής. Στις γυναίκες η πρωτολοίμωξη μπορεί να έχει συμπτώματα έντονης αιδοιοκολπίτιδας , τραχηλίτιδας ή ουρηθρήτιδας. Συχνά συνυπάρχουν συστηματικά συμπτώματα πχ πυρετός, λεμφαδενοπάθεια, μυαλγίες.

 

Οι υποτροπές του απλού έρπητα συνήθως δεν παρουσιάζουν συστηματικά συμπτώματα, ενώ οι βλάβες είναι περιορισμένες και διαρκούν λιγότερο. Οι περιοχές που συνήθως υποτροπιάζει ο απλός έρπης είναι τα χείλη, ο ρινικός βλεννογόνος, η παρειά, η ιεροκοκκυγική χώρα και τα δάκτυλα των άκρων χειρών.

Μετάδοση

Ο απλός έρπης μεταδίδεται με την απλή επαφή από άτομο σε άτομο ή με ενοφθαλμισμό από την πάσχουσα περιοχή σε άλλες περιοχές του σώματος. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και μπορεί να μεταδοθεί από επαφή δέρμα με δέρμα ή και με μολυσμένες εκκρίσεις. Για να γίνει η μετάδοση πρέπει να υπάρχει λύση της συνέχειας του δέρματος ή του βλεννογόνου και εγκατάσταση του ερπητοιού στο σημείο.

Υποτροπές

Μετά την υποχώρηση της πρωτοπαθούς λοίμωξης ο ιός εγκαθίσταται στα νευρικά κύτταρα και μπορεί να παραμείνει σε ανενεργή κατάσταση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η επανενεργοποίηση του ιού μπορεί να γίνει αυτόματα αλλά συνήθως παράγοντες όπως άγχος, εμπύρετο, ανοσοκαταστολή, έμμηνος ρύση, ιώσεις, ψύχος, έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία κ.ά οδηγούν στην εκ νέου δραστηριοποίηση του ιού. Οι ασθενείς με νεοπλασίες και γενικά οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς παρουσιάζουν συχνότερες και βαρύτερες υποτροπές.

Θεραπεία

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη μόνιμη εξάλειψη του ιού.

Επί εμφάνισης συμπτωμάτων:

  • Εφαρμογή τοπικών αντιικών και αντισηπτικών σκευασμάτων
  • Συστηματική αγωγή με αντιερπητικά δισκία(ασυκλοβίρη, βαλασυκλοβίρη, φαμσικλοβίρη)
  • Αναλγητικά φάρμακα αν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

 

Σε συχνές υποτροπές απλού έρπητα συστήνεται κατασταλτική μακροχρόνια θεραπεία με αντιικά φάρμακα, χωρίς όμως να αποκλείεται η επανεμφάνιση του ιού μετά το τέλος της αγωγής.

 

Ανάλογα με το σημείο εμφάνισης του έρπητα δίνονται οι κατάλληλες οδηγίες πρόληψης της μετάδοσης.

 

Βελτίωση της υγείας και ανοσίας του οργανισμού.